Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Червените петна около очите – симптом са на следния проблем

03 юни 2023, 18:52 часа
Реклама

В разгара на пролетта и с приближаване на лятото прекарваме все повече време на открито, отдаваме се на забавления и обръщаме по-малко внимание на здравето си – поведение, което е опасно и може да доведе до сериозни усложнения в дългосрочен план. Дори когато единственото, от което мислите, че се нуждаете, е сладолед, споделен с горещия пясък на фона на залеза, не преставайте да се грижите за здравето си, вглеждайте се и се вслушвайте в тялото си и не игнорирайте на пръв поглед дребни промени като появата на червените петна около очите.

Може да решите, че сте изгорели и да пренебрегнете лесно появата им особено сега, когато слънчевите лъчи падат все по-щедро на земята. Червените петна около очите обаче сочат проблем, за който трябва да се погрижите, преди да се отдадете на летни забавления.

Червените петна около очите – какво означават?

Червените петна около очите могат да бъдат сигнал, червена лампа за сериозни заболявания и патологии, които изискват своевременна лекарска помощ, диагностика и лечение, за да съхраните здравето си. Те, за щастие, могат да сочат и по-леки и незначителни проблеми, които обаче също се нуждаят от уточняване и предприемане на действия, макар да не са нито крайно опасни, нито животозастрашаващи.

Сред  по-сериозните патологии, които се проявяват с появата на червени петна около очите са:

-          От леко нарушена бъбречна функция или възпалителни процеси в този важен орган или в отделителната система до бъбречна недостатъчност – изключително сериозен здравословен проблем, който е опасен за живота и изисква бързо да се видите с лекаря си и да обсъдите план за лечение.

-          Интоксикация, която може да е от бъбречен или чернодробен произход и също изисква спешна намеса.

Този симптом с очите издава високо кръвно

-          Целулит. Да, правилно прочетохте няма грешка. Целулитът може да засегне не само бедрата ви. Периорбиталният целулит е инфекция на клепача или кожата около окото, който не засяга орбитата, а орбиталният целулит е сериозна инфекция на орбитата, която може да доведе до трайни увреждания на очите. Инфекцията е толкова тежка и опасна, че липсата на незабавно лечение може да доведе до трайна загуба на зрението, която не подлежи на лечение, тоест до слепота. Ето защо е важно да се консултирате с лекар спешно. С приема на лекарства против инфекцията, ще съхраните зрението си и ще забравите за проблема, но те трябва да бъдат изписани от специалист. Вижте се незабавно с него.

-          Алергична реакция, която в някои случаи може да се развие бързо, да е тежка и да застраши сериозно здравето и живота.

-          Сърдечни заболявания, които изискват поставяне на диагноза и предприемане на лечение.

-          Хипотиреоидизмът също може да се прояви именно с появата на червените петна около очите. Липсата на достатъчно хормони е сериозен проблем, който изисква лечение, за да не се увредят трайно редица органи и системи.

Симптом на какво е дразненето на очите от светлината?

Сред  по-леките здравословни проблеми, които се проявяват с появата на червени петна около очите, са:

-          Банални и леки алергични реакции, които са местни и не причиняват системни проблеми.

-          Дерматологични проблеми. Ако например червените петна около очите са придружени от напукана кожа и сърбеж, може да подозирате, че страдате от себореен дерматит.

-          Недостиг на сън и почивка, банална преумора, съчетана с повишени нива на стреса.

-          Задържане на сол в организма.

-          Алкохолно пристрастяване.

-          Блефарит, който представлява възпаление в основата на миглите, причинено от запушване на мастните жлези – състояние, което изисква лечение, макар да не е тежко.

-          Възпаление на тъканите около окото. Гнойните заболявания могат да бъдат придружени от общи симптоми (треска, главоболие и др.), но могат да протичат и без други симптоми извън зачервяването около и дори в очите, както и болка в тях.

-          Липса на адекватни количества на витамини от група В в организма.

Дори да сте от късметлиите, при които червените петна се дължат на авитаминоза например, това не означава да отлагате срещата с лекаря си. Първо, не може да бъдете сигурни, че това е причината или че е друга маловажна такава без преглед при специалист. Второ, ако дълго време тялото ви страда от липса на витамин В, това няма да остане без неприятни дългосрочни последствия за здравето. Ето защо е важно причината за червените петна около очите да се открие от лекар и той да вземе адекватно решение как да действате във вашия случай.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация!

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес