Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутат от ДПС се отрече от вота си за кабинета "Желязков": "Стоя зад указанията на Доган"

04 юли 2024, 13:56 часа
Реклама

Разцеплението в ДПС продължава с пълна сила. Депутатът Ердуан Мехмед се отказа от своя глас в подкрепа на кабинета "Желязков" само ден след провала на първия мандат в Народното събрание.

Още: Провалът на първия мандат и разцепването в ДПС: Анализ на Светослав Малинов (ВИДЕО)

Групата на ДПС се разцепи при вота, като 30 народни представители, начело с Делян Пеевски, подкрепиха проектоправителството на ГЕРБ. Други 14 гласуваха "против" а един се въздържа. Преди заседанието вече изключеният от парламентарната група на движението Рамадан Аталай обяви, че почетният председател Ахмед Доган е призовал да не се подкрепя кабинетът "Желязков". Това бе само последната капка в твърденията за вътрешен конфликт между Пеевски и Доган, след което чашата преля.

Още: "С Доган ще сме заедно": Пеевски обеща да не изключва депутати и поиска бързи избори

Защо Мехмед оттегля гласа си?

Ердуан Мехмед беше втори в листата на ДПС в 17 МИР - Пловдив на предсрочните парламентарни избори на 9 юни. Водач там бе именно доскорошното енергийно острие на движението - Рамадан Аталай.

Снимка: Колаж на Actualno.com

Мехмед е изпратил днес писмо до председателя на 50-ото Народно събрание Рая Назарян, в което я уведомява за решението си и казва, че се вслушва в съветите на Ахмед Доган.

"Във връзка с провелото се заседание на 50-то Народно събрание на 03.07 и осъществилото се гласуване за избор на кабинет и министър-председател, заявявам категорично, че вотът ми следва да се счита като гласувал ‘”против”, а не "за” подкрепа на така направеното предложение от ГЕРБ-СДС", пише депутатът.

"Уважението и почитта ми към Почетния председател на ДПС са безкрайни и декларирам най-отговорно, че волята ми бе да спазя неговите насоки, поради което съм информирал Председателя на Народното събрание с искане за отразяване на реално изявения от мен вот. Подкрепям изцяло мъдрите насоки на д-р Ахмед Доган в тези кризисни времена, настъпили за ДПС, и заявявам твърдо, че стоя зад неговите указания".

Вчера Аталай бе изключен от групата на ДПС в парламента и остава независим депутат. Днес пък същото се случи със зам.-председателя на движението Джейхан Ибрямов, който гласува "въздържал се" за проектокабинета "Желязков", но после каза, че е искал да даде глас "против", каквито са били указанията на Ахмед Доган. Междувременно другият съпредседател Джевдет Чакъров призна, че има напрежение в партията. Вчера той гласува "против" кабинета на ГЕРБ.

Още: Пеевски държи с документи Доган и Борисов: Говори Корман Исмаилов (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес