Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 храни и напитки, които увреждат зъбите ви

04 юли 2024, 14:59 часа
Реклама

Храните и напитките, които включвате в диетата си, оказват влияние върху зъбите и венците ви. Докато някои храни и напитки допринасят за здрави зъби и венци, други могат да доведат до кариес, ерозия и развитие на орални заболявания.

7 храни и напитки, които могат да увредят зъбите ви

1. Газирани и подсладени напитки

Захарните напитки като газираните, подсладените кафе напитки и енергийните имат множество отрицателни ефекти върху здравето. Те допринасят за развитието на сърдечносъдови заболявания, увеличаване на теглото, инсулинова резистентност и други. Затова не е изненада, че сладките напитки са вредни и за зъбите и венците.

Още: Защо ви болят зъбите, ако хигиената и храненето нямат нищо общо с това?

Те влияят на зъбите ви по два вредни начина: Те са киселинни и дават храна на бактериите, които предизвикват кариес. Бактериите, способстващи за образуването на кариеси, като Streptococcus mutans, се хранят със захар и произвеждат киселини, които деминерализират или разрушават зъбния емайл. Така че киселинните и сладки напитки като колата нанасят двоен удар върху зъбите ви. Те не само са естествено киселинни, но и водят до допълнително производство на киселини. Изследванията показват, че безалкохолните и сладките напитки са изключително разрушителни за зъбите. Всъщност честата консумация на киселинните газирани напитки като спортни напитки се счита за основен хранителен фактор за зъбната ерозия. Въпреки че някои хора може да смятат, че диетичната газираната напитка е по-добър избор за здравето на устната кухина, това не е така.

Снимка: Thinkstock/Guliver

Диетичната кола е по-ерозивна

Всъщност е доказано, че диетичната кола е дори по-ерозивна за зъбния емайл от обикновената Кока-Кола. Изследователите предполагат, че диетичната всъщност може да е по-ерозивна за зъбите, защото съдържа лимонена киселина, която се свързва с калция и го отстранява от зъбите. Задържането или разбъркването на газирани и други киселинни напитки в устата може да бъде особено проблемно, тъй като това увеличава времето, през което киселинното вещество е в контакт със зъбите.

Експертите казват, че трябва да избягвате и миенето на зъбите веднага след пиене на киселинни напитки, защото емайлът е уязвим към увреждане. Редовната консумация на кола, спортни напитки и други киселинни напитки може да доведе до необратимо увреждане на зъбите ви. Освен това проучванията показват, че при младите хора консумацията на подсладени със захар напитки се свързва със зъбен кариес, което е основен фактор за загуба на зъби. Поради тази причина е най-добре да избягвате или ограничавате сладки и киселинни напитки, доколкото е възможно.

Още: Зъболекар съветва: Такива зъби са предупредителен знак за стрес

2. Трапезна захар, бонбони и други източници на добавена захар

Както беше споменато по-горе, захарта подхранва вредните бактерии в устата ви, което води до производството на киселини, които разрушават зъбния емайл. Ето защо приемът на добавена захар с храната се счита за най-значимия рисков фактор за появата на кариеси. Имайте предвид, че не е доказано, че естествените захари, съдържащи се в храни като плодове и млечни продукти, допринасят значително за образуването на кариеси. Това е така, защото източниците на естествени захари осигуряват защитни съединения, като фибри и минерали, и стимулират слюноотделянето в устата, което помага за защитата на зъбите и венците.

От друга страна, добавените захари като царевичния сироп с високо съдържание на фруктоза и трапезната захар могат значително да допринесат за развитието на кариеси и лошото здраве на устната кухина. Многобройни проучвания показват, че при децата и възрастните с хранителен режим с високо съдържание на добавена захар рискът от кариеси и заболявания на венците е значително по-голям.

Снимка: iStock/Guliver

Още: Защо трябва да избягваме газираните напитки?

Смученето на бонбони като близалки, карамели и подсладени таблетки за смучене е едно от най-лошите неща, които можете да направите за зъбите си. Тази практика увеличава времето, през което зъбите ви са изложени на въздействието на захар, което е ключов фактор за развитието на кариеси. Консумирането на много добавена захар може да навреди и на венците ви, като допринася за повишено възпаление и оксидативен стрес, които могат да увредят тъканта на венците. Проучване от 2014 г., включващо данни от 2437 млади хора, установи, че честото консумиране на добавена захар е свързано с по-голям риск от заболяване на венците.

3. Захарни зърнени храни и печени сладкиши

Много хора започват деня си с купа сладки зърнени закуски или покрита с глазура поничка. Тези храни не само ще ви накарат да се чувствате гладни след около час поради липсата на протеини и други важни хранителни вещества, но и са с високо съдържание на добавена захар и рафинирани въглехидрати, които не са полезни за зъбите ви.

Някои зърнени храни и сладки печива съдържат по няколко чаени лъжички добавена захар на порция, което може да допринесе за ерозия на зъбите и заболявания на венците. Готовите за консумация зърнени храни за закуска и сладкишите на зърнена основа са едни от основните източници на прием на добавена захар при деца и юноши на възраст 6-19 години. Ако често посягате към храна за закуска с високо съдържание на добавена захар, като подсладени зърнени закуски или сладкиши, опитайте да преминете към по-хранителна закуска с ниско съдържание на захар. Ето няколко идеи:

  • купа обикновени овесени ядки с ядково масло и плодове
  • омлет от яйца и зеленчуци с авокадо

Храненето с високо съдържание на добавена захар може да доведе до влошаване на оралното здраве. Приемът на добавена захар се счита за най-важния рисков фактор за появата на кариеси, така че е най-добре да ограничите приема на сладки храни.

4. Бял хляб и рафинирани нишестени храни

Рафинираните въглехидрати, като бял хляб и бял ориз, и някои нишестени храни, като картофения чипс, могат да допринесат за лошото състояние на устната кухина. Както и при добавената захар, бактериите в устата бързо ферментират захарите, съдържащи се във въглехидрати като бял хляб и чипс, при което се образува киселина, разрушаваща емайла. Консумирането на много такива храни е свързано с повишен риск от кариеси.

Проучване, проведено през 2011 г. сред 198 деца, установява, че по-големият прием на преработени нишестета, като например чипс, е свързан със значително повишен риск от кариеси. Преглед от 2020 г., включващ пет проучвания, също установява, че консумирането на храни, съдържащи преработено нишесте, между храненията е свързано с по-голям риск от кариеси.

Нещо повече, някои изследвания сочат, че нишестените храни могат да засилят причиняващото кариеси действие на захарта. Нишестето е лепкаво, което увеличава времето, през което захарта остава върху зъбите, и води до продължителна киселинна среда в устата. Замяната на преработените нишестени храни, като бял хляб и чипс, с по-пълноценни въглехидрати, като цели плодове, сладки картофи и пълнозърнести храни, може да помогне за подобряване на здравето на устната кухина.

5. Плодови сокове и плодови бонбони

Въпреки че 100% плодовият сок съдържа изобилие от важни хранителни вещества, твърде честото му пиене може да не е здравословно за зъбите ви. Плодовите сокове са киселинни и могат да разрушат зъбния емайл. Това важи особено за по-киселите видове, като гроздов, портокалов, ябълков и лимонов сок.

Снимка: iStock

Преглед на 13 проучвания от 2016 г., в които са включени общо 16 661 деца на възраст 8-19 години, установява, че колкото по-киселинни плодови сокове децата съобщават, че пият редовно, толкова по-вероятно е да имат ерозия на зъбите. Плодовите бонбони, направени с киселинни плодови сокове, плюс добавена захар, също могат да увредят зъбите.

Още: Топ проучване: Зърнените храни и газираните напитки могат да убиват

Немско проучване от 2016 г. установява, че ябълковите и портокаловите сокове са пет пъти по-ерозивни за пробите на зъбите на говедата, отколкото безалкохолната напитка Кока-Кола лайт. Проучване от 2019 г. установява, че сладоледите, приготвени със сок от грозде, ананас и портокал, предизвикват най-голям спад в рН на слюнката в сравнение с охладените сокове и соковете на стайна температура.

С други думи, сладоледите са се оказали по-киселинни и следователно по-разрушителни за зъбите, отколкото течните сокове. Задържането на сокове в устата удължава излагането на киселини, което допълнително уврежда зъбите. Яденето на замразени плодови близалки се счита за изключително вредно за зъбите и трябва да се избягва за постигане на оптимално орално здраве.

6. Алкохолни напитки

Алкохолните напитки, особено напитките с добавена захар и киселинни съставки, не са полезни за здравето на зъбите. Употребата на алкохол се счита за сериозен рисков фактор за рак на устната кухина, тъй като влияе върху пропускливостта на лигавицата на устата, правейки я по-уязвима за потенциални вещества, предизвикващи рак.

Всъщност проучванията показват, че повишената консумация на алкохол е свързана с по-голям риск от рак на устата, фаринкса и ларинкса. Нещо повече, алкохолът може да причини сухота и да повиши киселинността в устата, да засили желанието за консумация на преработени храни и да промени баланса на бактериите в устната кухина, като всички тези фактори могат да причинят увреждане на зъбите.

Проучванията показват, че хората с разстройства, причинени от употребата на алкохол, са изложени на по-висок риск от развитие на кариеси, заболявания на венците и лезии по тях. Освен това хората с разстройство, свързано с употребата на алкохол, може да са по-малко склонни да търсят редовна стоматологична помощ, което може да доведе до проблеми. Ако пиете, правете го умерено и ограничете напитките с добавена захар и силно киселинни съставки.

7. Прекалено лепкави или твърди храни

Някои храни могат да увеличат вероятността от счупване на зъб или изкъртване на пломба. Например, хрупането на твърди храни, като твърди брецели или бонбони, може да доведе до счупване на зъб.

Проучване от 2021 г., обхванало 56 души, установява, че консумацията на твърди храни е свързана значително с броя на пукнатите зъби, открити при участниците. Дъвченето на лед е навик, който също може да допринесе за пукнатини в зъбите. Освен това лепкавите бонбони, като карамел, могат да залепнат за зъбите и да увеличат вероятността от изваждане на зъбни пломби. Също така могат да увеличат риска от ерозия на зъбите.

Снимка: iStock

Обобщено

Грижата за здравето на устната кухина означава да ограничите или да избягвате определени храни и напитки. Примерите включват:

  • газирани напитки
  • алкохолни напитки
  • киселинни сладоледи на плодова основа
  • бонбони
  • зърнени храни за закуска, съдържащи захар

Тези храни и напитки могат да увеличат риска от кариеси, заболявания на венците, счупени зъби и дори заболявания като рак на устната кухина. За да поддържате оптимално орално здраве и да предпазите зъбите си, избягвайте или намалете приема на изброените по-горе храни и напитки. Вместо това обмислете спазването на диета, богата на пълноценни хранителни продукти.

Опитайте това днес: Ако обикновено пиете сок като част от ежедневието си, помислете за консумация на цели плодове вместо това. Например, ако сутрин пиете чаша портокалов сок, опитайте се да го замените с един сочен портокал.

Целият плод е по-полезен за зъбите ви от киселинния плодов сок. За разлика от сока, плодът е и с високо съдържание на фибри, които предлагат множество ползи за здравето на целия ви организъм.

Източник: healthline

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес