Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Признаци на апендицит: Как да разпознаем болката и симптомите

04 юли 2024, 15:38 часа
Реклама

В днешно време, когато изпитваме болка или имаме здравословен проблем, първото нещо, което правим, е да потърсим информация в интернет. Това обаче не е игра, която можем да играем с нашето здраве. Нека вземем за пример болките в стомаха, които често се бъркат с тези при апендицит. Тъй като всяка болка е специфична и има своите причини, интернет не може да ни даде точна диагноза или обяснение, защото само лекар може да направи това.

Още: Може ли киселото мляко да предотврати гъбична инфекция

Какво представлява апендиксът?

Апендиксът е малък орган с форма на пръст, разположен в долната дясна част на корема. В ранна детска възраст, апендиксът е много полезен за имунната система и помага на тялото да се бори с болестите. С напредването на възрастта, апендиксът спира да функционира и става ненужен.

Какво е апендицит?

Апендицитът е заболяване, причинено от запушване и възпаление на апендикса. Това възпаление затруднява кръвообращението и органът може да се спука, разпространявайки инфекцията към други части на храносмилателната система. Ако апендицитът не се лекува навреме, може да бъде фатално.

Какви са симптомите на апендицит?

Апендицитът има много симптоми, но основните са:

  • Силна болка в корема
  • Повръщане и гадене
  • Запек или диария
  • Подуване на корема
  • Температура и треска
  • Загуба на апетит
  • Как да разберем дали апендиксът се е спукал?

    За щастие, апендиксът не се пука без предупреждение. Според лекарите, първо се появяват гореописаните симптоми, като основният е острата болка около пъпа, която се насочва към долната дясна част на корема. Силната болка, която се разпространява в коремната област, е главният симптом. Болката се описва като мъчителна и се влошава при всяко движение. Кашлицата или кихането могат да я усилят. Ако мислите, че апендиксът ви се е спукал или е на път да се спука, незабавно се отправете към болницата.

    Още: Ако го ядете правилно, този пренебрегван продукт може да намали нивата на кръвната ви захар

    Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

    Цвета Господинова
    Цвета Господинова Отговорен редактор
    Новините днес