Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Без Меси, но с много интрига: Копа Америка навлиза в решителната си фаза

04 юли 2024, 16:42 часа
Реклама

Копа Америка навлезе в решителната си фаза, а четвъртфиналите ще бъдат изпълнени с интрига и шоу, дори ако голямата звезда на турнира Лионел Меси не участва. Контузията на Меси беше единственото голямо препятствие, което се изпречи на пътя на Аржентина, докато тя преминаваше през груповата фаза. По-големи предизвикателства очакват защитаващите титлата си шампиони и те се надяват, че Меси ще бъде там, за да ги поведе в може би последния му международен турнир.

Четвъртфиналите на Копа Америка започват

15-кратният шампион на Копа Америка "Албиселесте" все още е неоспорим фаворит в най-големия футболен турнир в Америка, но другият 15-кратен носител на титлата - Уругвай - е начело на списъка с претенденти, способни да ги отстранят. След като домакините от САЩ и Мексико бяха елиминирани в груповата игра, вниманието се насочва към южноамериканските сили, решени да вдигнат трофея. А ето и кои са четвъртфиналите на турнира:

  • Аржентина - Еквадор (петък, 5 юли от 4:00 часа българско време)

Не е ясно дали голямата звезда на "гаучосите" Меси ще играе в откриващия четвъртфинал заради контузията в крака, която го отстрани в последния мач на отбора срещу Перу. Треньорът Лионел Скалони заяви, че участието на Меси ще бъде решение по време на мача.

"В зависимост от това как ще реагира, ще вземем решение", каза Скалони в сряда преди тренировката. "Има последствия, когато Лео не е в състояние да играе. Ще се опитаме да направим така, че той да е на линия. Ако не, ще се опитаме да намерим най-доброто решение за отбора", заяви Скалони.

Лионел Меси

Аржентина се представя стабилно до момента, като дори без гол от Меси в турнира спечели и трите си мача от груповата фаза с общо 5:0. Лаутаро Мартинес от Интер има четири гола, въпреки че на два пъти се появи от пейката, а Хулиан Алварес от Манчестър Сити вкара другия гол. Ако Скалони реши да играе с двамата централни нападатели заедно, това може да се окаже повече от достатъчно, за да компенсира Меси - и кошмар за аутсайдера Еквадор, който неочаквано си спечели място на четвъртфинала.

  • Венецуела - Канада (събота, 6 юли от 4:00 часа)

Това ще бъде мачът на приятните изненади. Венецуела се радва на изключителен турнир досега, като спечели трите си мача с общо 6:1 с офанзивното лидерство на Саломон Рондон и Едуард Бело. Канада пък за първи път излезе от груповата фаза на Копа, въпреки че вкара само един гол в трите мача. Достигането до полуфиналите ще бъде огромно постижение за всеки от двата отбора.

Канада отбор

  • Колумбия - Панама (неделя, 7 юли от 1:00 часа) 

Четвъртфиналите се преместват на запад за двойка мачове, които ще се проведат на фона на горещата вълна, обхванала целия континент. Колумбия е непобедена в 26 поредни мача, след като задържа Бразилия на нула и спечели групата си. Водени от звездата ветеран Хамес Родригес, "Лос кафетерос" ще бъдат фаворити да отстранят Панама, която надделя над отбора на домакина САЩ, за да премине напред от груповата фаза.

Колумбия отбор

  • Уругвай - Бразилия (неделя, 7 юли от 4:00 часа)

"Градът на греха" Лас Вегас ще бъде домакин на най-вълнуващата среща от четвъртфиналния кръг, в която ще се изправят една отслабваща сила срещу отбор, известен с това, че винаги е надвишавал възможностите си. Нито един четвъртфинален отбор не изглеждаше толкова разколебан, колкото Бразилия, която се измъкна неубедително от групите. И Колумбия, и Коста Рика задържаха "Селесао" с равенства, а недоволството на бразилските фенове се разраства.

Още по-лошо е, че звездата на Реал Мадрид Винисиус Жуниор е отстранен за четвъртфинала, след като натрупа два жълти картона. Въпреки отсъствието му Бразилия все още е пълна с индивидуални таланти, които почти не са се докосвали до терена в този турнир, така че е твърде рано да отписваме петкратните носители на Световната купа.

Бразилия отбор

От другата страна пък Уругвай изглежда отлично под ръководството на треньора Марсело Биелса, като тимът спечели и трите си срещи дотук с общ резултат от 9:1. След като победи Бразилия и Аржентина в последните квалификационни мачове за Световната купа, "Ла Селесте" вероятно щеше да бъде фаворит в турнира, ако не беше силната форма на Аржентина - но Бразилия има шанса да сложи край на тези мечти набързо.

Докато цяла Европа тръпне в очакване за четвъртфиналите на Евро 2024, Копа Америка също няма да разочарова с оспорвани битки и зрелистни мачове. Срещите отвъд океана се излъчват пряко в каналите на MAX Sport на A1. Това е единственият носител на телевизионните права на турнира за България.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Копа Америка 2024: Пълна програма | мачове | отбори | резултати

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес