Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако страдате от тези 5 заболявания, витамин D може да ви помогне

04 юли 2024, 16:34 часа
Реклама

Един от най-добрите начини за усвояване на витамин D е естествената слънчева светлина. Той не се съдържа в много храни, освен в мазните риби, яйчните жълтъци или продуктите, които са обогатени с хранителната добавка. Всъщност мнозина твърдят, че витамин D няма много общо с другите витамини, защото се синтезира от организма.

„Някои учени смятат, че той функционира по-скоро като хормон, отколкото като витамин, защото имаме толкова много рецептори за витамин D в цялото тяло. Голяма част от имунната система има рецептори за витамин D“, казва пред Healthline д-р Тод Зонтаг, доктор по медицина, специалист в Orlando Health във Флорида. Колкото и да е трудно да се определи, не може да се отрече ползата от витамин D, когато става въпрос за здравето на костите и мускулите.

Действителна полза

„Мисля, че това е чудесен витамин“, казва д-р Зонтаг. „Той е един от малкото, които действително имат някаква обоснована полза. Много витамини имат наистина добър маркетинг, без да стоят зад тях много научни доказателства.“ Струва си да се отбележи, че витамин D3 (естествената версия на витамин D) е включен в Списъка на основните лекарства на Световната здравна организация - списък на лекарствата, които са необходими, за да бъде една здравна система безопасна и ефективна. Междувременно мултивитамините дори не се препоръчват от Работната група за превантивни услуги на Съединените щати. Най-известният положителен ефект върху здравето, свързан с добрите нива на витамин D, е здравето на костите.

„Тези, които са много добре доказани, ще бъдат свързани с проблемите на костите", казва Зонтаг. „Що се отнася до изтъняването на костите - остеопороза, остеопения, както и рахит при децата и остеомалация при възрастните - това са тези, които наистина са свързани с легитимен дефицит на витамин D, в който случай витамин D помага. По-новите данни показват, че той помага и за предотвратяване на паданията и фрактурите при възрастните хора, поради което сега се предполага, че възрастните хора трябва да приемат по-високи дози витамин D.“

Витамин D отдавна е известен с връзката си с доброто здраве на костите. Но новите изследвания показват, че витаминът може да бъде ефективен и за предпазване от редица други заболявания.

Снимка: pixabay

Още: Как да разберем, че ни липсва витамин D?

Ето 5 от тях:

Диабет тип 2

Проучване установи, че хората с недостиг на витамин D могат да бъдат изправени пред по-висок риск от развитие на диабет тип 2. Учените изследвали здрави, възрастни хора без предварителни признаци на диабет или преддиабет. В продължение на 12 години много от участниците развили диабет или преддиабет.

Установено е, че дефицитът на витамин D е силен показател за това дали участниците ще развият тези усложнения. При лицата с нива на витамин D над 30 нанограма на милилитър рискът от развитие на диабет е с една трета по-малък, а при тези с нива над 50 нанограма на милилитър - с една пета по-малък.

Авторите на проучването признават, че са необходими допълнителни изследвания, но резултатите са обещаващи. „Необходими са допълнителни изследвания за това дали високите нива на 25-хидроксивитамин D могат да предотвратят диабет тип 2 или прехода от преддиабет към диабет“, казва съавторът на изследването Седрик Ф. Гарланд, професор в Медицинския факултет на Калифорнийския университет в Сан Диего (UCSD). “Но тази статия и предишни изследвания показват, че има силна връзка.“

Мускулна сила

Изследователи от университета в Бирмингам съобщиха, че по-високите нива на витамин D могат да помогнат за оптимизиране на мускулната сила. За провеждане на проучването на участниците са измерени активните и неактивните нива на витамин D, както и общите им физически характеристики, като телесни мазнини и мускулна маса. Установено е, че повишените нива на активен витамин D могат да насърчат и подобрят мускулната сила.

Още: Дефицит и излишък на витамин D - и двете състояния са опасни за здравето !

„Установихме, че рецепторът, чрез който витамин D действа, присъства в мускулите на участниците в изследването“, казва д-р Заки Хасан-Смит, водещ автор на изследването и клиничен преподавател в Института по метаболизъм и системни изследвания към Бирмингамския университет в Обединеното кралство. „Наблюдавахме и връзки между серумните нива на витамин D и редица гени, които участват в мускулната функция.“

Депресия

Тъй като слънчевата светлина осигурява витамин D и тъй като много хора са склонни да се чувстват по-депресирани през зимните месеци с малко светлина, логично е да има връзка между витамин D и депресията.

Проучване от 2008 г. установява, че увеличеното количество добавки с витамин D значително намалява симптомите на депресия при хора с наднормено тегло и затлъстяване. Друго проучване стига до заключението, че хората с ниска концентрация на витамин D са по-склонни към депресия.

Снимка: iStock

Още: Всичко, което трябва да знаете за дефицита на витамин D

Сърдечносъдово здраве

В изследване на университета в Охайо са използвани високотехнологични наносензори, за да се анализира връзката между нивата на витамин D и здравето на сърцето. Наносензорите позволяват на изследователите да наблюдават ендотелните клетки, които покриват кръвоносните съдове и помагат за регулирането на кръвообращението и здравето на сърдечносъдовата система.

Различни заболявания, които натоварват сърдечносъдовата система, като хипертония и диабет, могат да причинят увреждане на тези ендотелни клетки. Увредените клетки от своя страна носят по-висок риск от сърдечен удар. Но изследователите от университета в Охайо са установили, че витамин D3 всъщност може да помогне за възстановяване на здравето и здравината на ендотелните клетки. Макар че авторите признават, че са необходими още изследвания, те посочват, че витамин D3 е евтин, достъпен и може би е в състояние да свърши работа по-добре от всяко друго лекарство, което е налично в момента.

„Не са много, ако изобщо има такива, известните системи, които могат да се използват за възстановяване на вече увредени ендотелни клетки на сърдечносъдовата система, а витамин D3 може да го направи“, казва в изявление Тадеуш Малински, водещ автор на изследването и професор по химия в университета в Охайо.

Деменция и болест на Алцхаймер

Проучване от 2014 г. изследва връзката между недостига на витамин D и рисковите фактори за различни видове деменция, включително болестта на Алцхаймер. Изследователите разглеждат повече от 1600 възрастни хора, които не са имали деменция в началото на проучването. Макар да не е установено, че витамин D е чудодейно лекарство за предотвратяване на деменция, изследователите стигат до заключението, че хората с умерено ниски нива на витамин D имат 53% по-висок шанс да развият деменция в сравнение с тези с нормални нива.

Сред участниците с тежък недостиг на витамин D разликата е още по-фрапираща, като при тази група рискът се увеличава със 125%. Установено е също така, че при хората с ниски нива на витамин D вероятността да развият конкретно болестта на Алцхаймер е със 70 процента по-голяма.

Още: Недостиг на вит. D и загуба на коса

Предпазлив оптимизъм

Макар че изследванията са обещаващи, експертите казват, че е важно да имаме умерени очаквания. „Витамин D влияе благоприятно на костната плътност, а вероятно и на много други неща, но все още нямаме достатъчно доказателства“, казва д-р Зонтаг.

Снимка: Sofialive

Зонтаг отбелязва, че недостигът на витамин D е често срещан проблем. „Аз съм във Флорида и почти всеки ден диагностицирам недостиг на витамин D“, казва той. „Не знам защо не го усвояваме добре. Не би трябвало да е толкова широко разпространен. Сега, когато лекарите го търсят, очевидно го откриваме много по-често.“

С установените медицински познания за положителното въздействие на витамин D върху здравето на костите, плюс обещаващите изследвания на други начини, по които той влияе върху здравето, д-р Зонтаг казва, че е важно да се уверите, че получавате достатъчно количество. „Той не се съдържа в много храни и не го усвояваме добре, така че определено е нещо, за което трябва да проверяваме с кръвни изследвания, ако можем“, казва той. „Мисля, че има много неща за витамин D, които не знаем. Наистина смятам, че той е по-важен, отколкото предполагаме в момента.“

*Източник: Healthline

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес