Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са първите признаци на язва на стомаха?

04 юли 2024, 13:33 часа
Реклама

Стомашната язва, известна още като пептична язва, е възпаление, което се развива на лигавицата на стомаха, горната част на тънките черва или хранопровода. Ранните признаци на язва на стомаха могат да бъдат незабележими и лесно да се объркат с други стомашно-чревни проблеми, но разпознаването им е от решаващо значение за навременното диагностициране и лечение.

Коремна болка

Най-честият и често първи признак на стомашна язва е пареща или хапеща болка в горната част на корема. Тази болка обикновено се появява между храненията или през нощта, тъй като стомашната киселина дразни язвата. Болката може да трае от няколко минути до няколко часа и може временно да се облекчи чрез хранене или прием на антиациди. Силата и продължителността на болката могат да варират, като някои хора изпитват само лек дискомфорт, докато други страдат от силна болка.

Гадене и повръщане

Гаденето и повръщането са други ранни индикатори за язва на стомаха. Тези симптоми се появяват като реакция на организма на дразненето и възпалението, причинени от язвата. В някои случаи повръщането може да бъде придружено от кръв, която изглежда яркочервена или прилича на утайка от кафе, което показва по-сериозно кървене в храносмилателния тракт.

Научно обосновани домашни средства за лечение на язви

Подуване на корема и оригване

Постоянното подуване на корема и честото оригване също могат да сигнализират за наличие на язва на стомаха. Тези симптоми се дължат на това, че язвата кара стомаха да произвежда повече киселина от обикновено, което води до повишено образуване на газове. Подуването на корема може да бъде придружено от чувство за пълнота и дискомфорт в корема.

Загуба на апетит и намаляване на теглото

Забележимото намаляване на апетита и последващата неволна загуба на тегло могат да бъдат ранни признаци на стомашна язва. Постоянната болка и дискомфорт, свързани с храненето, могат да накарат хората да избягват храната, което води до загуба на тегло. Този симптом е особено тревожен и изисква медицинско внимание.

Сърцебиене и киселинен рефлукс

Киселините, характеризиращи се с усещане за парене в гърдите или гърлото, и киселинният рефлукс, при който стомашната киселина се връща обратно в хранопровода, са често срещани симптоми на стомашна язва. Те се появяват, тъй като язвата нарушава нормалното функциониране на стомаха, позволявайки на киселината да излезе в хранопровода.

Кои са първите симптоми на язва - за какво да внимаваме

Умора и анемия

Хроничната умора и анемията могат да се развият с напредването на язвата и да доведат до бавно, непрекъснато кървене. Анемията, причинена от недостиг на червени кръвни клетки, води до симптоми като слабост, бледност и задух. Ако язвата кърви, дори и кървенето да не е достатъчно силно, за да бъде забелязано, то все пак може да причини анемия с течение на времето.

Промени в цвета на изпражненията

Черните, катранени изпражнения или изпражненията, които изглеждат с тъмна кръв, са показателни за кървене от стомашно-чревния тракт - сериозно усложнение на стомашните язви. Тази промяна в цвета на изпражненията е резултат от преминаването на разградена кръв през храносмилателния тракт и изисква незабавна медицинска помощ.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес