Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Връща ли се наборната военна служба? Министърът на отбраната отговори

04 юли 2024, 16:29 часа
Реклама

Връща ли се наборната военна служба? На този въпрос отговори в кулоарите на парламента министърът на отбраната Атанас Запрянов.

По думите му в момента не се обмисля такава мярка.

Въпросът идва на фона на предложението от генералния инспектор на Бундесвера генерал Карстен Бройер, който поиска жените да подлежат на наборна военна служба, ако отново бъде въведена. Германия прекрати наборната военна служба през 2011 г., но законите на страната все още позволяват задължителна военна служба в случаите на война или други случаи на напрежение. Още: Президентът иска да се върне военната подготовка за младежите

Запрянов отрече да се върви към връщане на наборната служба у нас.

Ситуацията в Черно море

По думите му противоминната операция в Черно море е мирна по характер, за нея е информирана Русия и не се използва за изпращане на въоръжение в Украйна.

Операцията е започнала на 2 юли и вече е в ход. Още: Пеевски: Наборната служба няма да се върне, Радев насажда страхове

"Както виждате, няма никаква негативна реакция от руската страна по отношение на провеждането на операцията. Тя включва само черноморски държави, кораби на България, Турция и Румъния. Ние участваме с минния ловец "Струма". България, гарантирам ви, никога по море не е изнасяла и не е транспортирала военна помощ за Украйна", каза министърът.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес