Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Хората с болки в гърба трябва да ядат тези плодове вечер

04 юли 2024, 15:17 часа
Реклама

Болките в гърба са неприятен проблем, който може да причини продължителен дискомфорт, както и да затрудни значително изпълнението на еждневните дейности.

Най-полезните плодове при болки в гърба

"Добавете тези три плода към вашата диета и гръбнакът ще ви благодари. Всеки от тях съдържа вещества, които насърчават възстановяването на междупрешленните дискове - тъкани, които осигуряват подвижността и еластичността на гръбначния стълб", казва руският лекар д-р Морозов, припомняйки че те не са панацея и не могат да заместят назначеното лечение.

Учени: Болките в гърба може да са сигнал за 3 опасни болести

Специалистът препоръчва всяка вечер преди лягане в продължение на 1,5 месеца да се консумират следните плодове (може и да са сушени): 1 плод смокиня, 5 сушени кайсии (сушени кайсии) и 1 синя слива. Те са с високо съдържание на калций и магнезий - два минерала, които са важни за здравето на гръбнака.

По отношение на сините сливи, те се считат за един от най-полезните плодове за костите.

Американски учени установиха, че сините сливи помагат за защита на здравето на костите, като предотвратяват намаляването на минералната плътност, според изданието The Health Site. Особено полезни са за жени след менопауза, тъй като през този период здравето на костите се влошава значително и рискът от фрактури се увеличава.

Експертите анализираха 16 хранителни изследвания и заключиха, че яденето на 100 грама сини сливи дневно в продължение на една година увеличава костната минерална плътност в предмишницата и долната част на гръбначния стълб. Ползите от сините сливи не свършват дотук. Учените отбелязват също, че има противовъзпалително и антиоксидантно действие.

Други съвети за намаляване на ползите в гърба 

Гръбнакът ви се възстановява по време на сън благодарение на правилната позиция на тялото. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да осигурите пълноценна почивка и намаляване на болката.

Използвайте ортопедичен матрак и възглавница. Те са специално проектирани да поддържат естествената извивка на гръбначния стълб.

Изберете правилната поза за сън. Най-благоприятните позиции за гръбнака са по гръб или настрани. Ако предпочитате да спите настрани, поставете възглавница между коленете си, за да облекчите напрежението в бедрата и гръбнака.

Избягвайте да спите по корем, тъй като това може да причини допълнителен стрес върху гръбнака ви.

Отпуснете се преди лягане. Практикуването на лека йога или медитация може да ви помогне да се отпуснете и да се подготвите за сън.

Не забравяйте да правите упражнения за укрепване на мускулите на гърба и корема. Това ще ви помогне да поддържате правилната позиция на гръбначния стълб по време на сън.

"Въпреки това, ако имате сериозни проблеми с гърба и гръбначния стълб, препоръчително е да посетите лекар за професионален съвет и лечение", споделя експертът.

Експерти: Никога не пренебрегвайте тези видове болки в гърба

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение, както и за заместител на вече назначеното лечение!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес