Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украински дронове атакуваха руската система за космическо разузнаване "Звезда"

04 юли 2024, 16:00 часа
Реклама

Руски неофициални източници съобщиха за успешна атака на украински дронове по войскова част № 33443, която се намира близо до село Московско, в Ставрополския край на Русия, на над 450 км от линията на фронта.

Официално местните руски власти потвърдиха атаката, но я омаловажиха. Те твърдят, че два дрона са "паднали" и няма щети по инфраструктурата, пише Defense express. Руският телеграм канал Astra, позовавайки се на свои източници, съобщи, че един от дроновете е избухнал, ранявайки един военнослужещ.

Нов руски фейк: Началникът на кабинета на Зеленски уж приел условията на Путин, за да има мир

Номерът на военното подразделение там принадлежи към формированията със специално предназначение на Главното управление на Генералния щаб на Руската федерация (ГРУ). Това не е просто военно подразделение и дори не е обикновено звено за радиотехническо разузнаване на ГРУ, а част от руската система за космическо разузнаване "Звезда", пише Defense express.

Ермак прави това, което му казвам аз: Зеленски за критиките към началника на кабинета си (ВИДЕО)

Тази система е създадена в началото на 70-те години на миналия век, за да прехваща сигнали от космически кораби. Предвиждало се е създаването на 11 станции на територията на СССР и 4 в чужбина - на територията на Куба, Виетнам, Бирма и Монголия. Точните възможности на системата, поради секретност, не са били бяха оповестявани дори през 90-те години.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес