Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли киселото мляко да предотврати гъбична инфекция

04 юли 2024, 13:54 часа
Реклама

Ако някога сте имали гъбична инфекция, несъмнено сте чували за "домашно лекарство" от кисело мляко. Много хора твърдят, че яденето на много кисело мляко може да предотврати инфекция с дрожди или дори да излекува вече съществуваща такава. Но има ли нещо вярно в това популярно схващане?

Още: 6 алтернативни чая за отслабване, по-ефективни от зеления чай

Нека започнем с най-добрите лекарства за лечение на инфекции с дрожди. Според специалистите гъбичните инфекции обикновено се лекуват с противогъбични лекарства. Както може би знаете, сърбежът и паренето при инфекция с дрожди се причиняват от свръхрастеж на гъбички, наречени кандида. Така че е логично защо е подходящо да се използва лекарство за борба с гъбичките - което се предлага под формата на кремове, таблетки, мехлеми и свещички. Въпреки че много лекарства за гъбични инфекции се предлагат без рецепта в аптеките, можете да получите такава от вашия лекар.

Запомнете: Винаги се консултирайте с вашия лекар, ако не сте сигурни дали имате инфекция с дрожди или друг вагинален проблем.

Какво се случва с идеята за киселото мляко?

Очевидно много хора смятат, че киселото мляко лекува инфекции с дрожди заради "добрите" бактерии, които се съдържат в киселото мляко с живи култури. Някои жени започват да ядат по-голямо количество кисело мляко, след като разберат, че имат инфекция с дрожди. Но според клиниката "Майо" не е доказано, че съществуват алтернативни лекарства за лечение на инфекции с дрожди. Специалистите обаче твърдят, че някои допълнителни или алтернативни терапии могат да осигурят облекчение, когато се комбинират с лекарски грижи. Разбира се, посъветвайте се с лекаря си, преди да изпробвате каквито и да било домашни средства - включително такива, свързани с кисело мляко.

Въпреки това, само защото киселото мляко може да не повлияе на настоящата инфекция с дрожди, не означава, че закуската няма положително въздействие върху бъдещото ви здраве. Според Харвардското училище по обществено здраве киселото мляко включва много важни хранителни вещества, като протеини и калций, както и "добро" съдържание на живи бактерии.

Още: Лозовите листа: Неочаквани ползи за вашето здраве

Някои изследвания показват също, че киселото мляко може да помогне за повишаване на имунитета ви, което може да ви помогне да се предпазите от инфекции като цяло. Така че, в съчетание с одобрените от специалистите съвети за превенция на инфекциите с дрожди - включително избягване на промивки, незабавна смяна на мокри дрехи и избягване на тясно бельо - киселото мляко може да бъде много полезно допълнение към здравословния начин на живот.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес