Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шаламанов: Никой не иска и сантиметър от Русия, а тя да прекрати агресията си в Украйна

14 юни 2024, 08:13 часа

"Никой не иска един квадратен сантиметър от територията на Русия, нито една частица от суверинитета на Русия, а тя да прекрати агресията си на територията на Украйна и да я възстанови", каза бившият министър на отбраната и експерт по сигурността Велизар Шаламанов в сутрешния блок на БНТ. 

Реклама

По думите му има абсолютно пълно единство, че Украйна ще бъде подкрепена в това да надделее над руската агресия. Тук не става въпрос за победа над Русия", уточни той. 

Ролята на НАТО

Според него тази седмица е седмицата на Украйна. "Крайното решение, както е било на други конфликти в Европа, се базира на позицията, на единството, на консолидацията на страните от НАТО", смята Шаламанов. 

Той обясни, че Алиансът днес проявява интерес да поеме координационна роля на цялата помощ. "Тази военна помощ, управлявана по най-добрия начин, наистина е най-силното послание към Москва, която трябва да нразбере, че грешката от 2022 г. не може да има успешен край за Русия", смята Шаламанов. 

Бившият заместник-министър на отбраната Йордан Божилов каза, че е много важно е да се отбележи, че НАТО като организация няма да предоставя помощ. "Поставя се въпросът НАТО да координира. Защо се прави това? Алиансът осъзнава, че защитата на натовските страни, включително на България и Румъния се гарантира от това, че Украйна противостои на агресията. Това е най-добрата защита за натовските страни", добави Божилов. ОЩЕ: Шаламанов: Смените на Путин не са добри за Украйна, защото са правилни решения

Нова Студена война: Застрашен ли е мирът в света?

"Проблемът е, че навлизаме в една фаза на нова Студена война. Ако не се върнем от договорените и установени принципи за мирно съществуване, светът ще изпадне в ситуация на нови конфликти, което беше характерно за предишната Студена война. Решаването на този ключов въпрос минава през търсенето на мир в Украйна", категоричен бе Божилов. 

"Много е важно да се намери решение за тази война, но то трябва да почива на принципи", каза Божилов. По думите му страната ни търпи директни вреди от тази война, които не са от вчера, но според него те се засилват. ОЩЕ: Бивш зам.-министър на отбраната оборва фалшиви новини: Няма да пращаме български войски в Украйна

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес