Русия отстъпва на световния оръжеен пазар

3861
Русия отстъпва на световния оръжеен пазар
Снимка: Getty Images

Учени и коментатори публикуваха множество анализи на докладите на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI) за 2023 г. относно разходите за отбрана, за оръжейния внос и износ на страните по света. Като цяло петте най-големи износители на оръжия остават същите: САЩ, Франция, Русия, Китай и Германия. Данните обаче показват фина, но важна промяна: международният дял на Русия в износа на оръжия е оспорван от Франция, Китай и Южна Корея. Всъщност Русия загуби статута си на №2 износител на оръжия за първи път от десетилетия.

Появиха се пукнатини в отбранителната индустриална база на Русия. Въпреки подобренията в руското производство на боеприпаси и изпреварването на производството на артилерийски снаряди в САЩ и Европа в съотношение 3:1, руското производство не отговаря на изискванията. Увеличаването на производството на Русия, съчетано с доставката на танкове и бронирани бойни средства, е едновременно доказателство за мобилизирането на нейната индустриална база и показател за нейната слабост.

Проблеми с производството накараха Русия да спре доставките си за Индия, която исторически е най-големият клиент на Руската федерация по стойност на продадено оръжие. Въпреки постоянния спад на руския износ от средата на 2010 г., Индия все още разчита в голяма степен на руски оръжейни комплекти. Русия забави доставката на малки оръжия за индийската армия, зенитно-ракетната система С-400 "Триумф" и две ракетни фрегати от клас "Кривак V" за индийския военен флот.

Още: Глад за кадри: Отбранителната индустрия наема служители с рекордни темпове

Данните за 2023 г. показват, че Франция и Русия са разменили местата си спрямо доклада на SIPRI за 2022 г., отбелязвайки спада на Русия в общия експортен пазар. Франция обаче привлича клиенти, които искат високотехнологично, скъпо, ново оборудване като изтребители, кораби и подводници. Поглед към конкретното оборудване показва, че Франция е изнесла повече бойни самолети през 2023 г. (Франция: 223; Русия: 78), което запазва лидерството на Франция от 2022 г. (Франция: 210; Русия 84). Франция също запази преднина при военните кораби от 2022 г. (Франция 21; Русия 5) и през 2023 г. (Франция 20; Русия 5).

Спадът на Русия показва друга важна тенденция: алтернативни доставчици се прокрадват на международния оръжеен пазар. Пазарът на ценни оръжия се състои от по-стари технологични платформи, използвани или нови, но достъпни. По-ниската цена на ценните оръжия доведе до използването им на глобални бойни полета и обхваща военни арсенали на стотици държави. Китай все повече снабдява пазара на оръжия в долната част на стойностния пазар, изпреварвайки руския пазарен дял и разширявайки геополитическия си обхват.

В по-високия клас на оръжейния пазар с висока стойност Южна Корея също увеличава износа си, което допълнително подкопава глобалната позиция на Русия. Спадът на дела на Русия в глобалния износ на оръжие ще продължи, тъй като позицията ѝ на световен износител на оръжия е под натиск от разширяването на Китай в страни с по-ниски доходи и разширяването на Южна Корея към пазара със средни доходи.

Китай и пазарът на ценни оръжия

Държавите, които купуват от оръжейния пазар, могат да допуснат увеличаване на стойността на оръжия с избрани възможности на по-висока цена (напр. бойни самолети).

Още: Войната в Украйна: Дар от Бога за американската военна промишленост

Предварителният анализ на оръжейния пазарен сегмент разкрива, че Китай навлиза на пазара за традиционни руски продукти. Наскоро Китай узурпира общия обем на руския износ на платформи за сухопътна война като танкове, бронирани бойни средства и гаубици. Ако приемем, че тези доставки се случат – за разлика от договорите, които могат да бъдат променени или да останат неизпълнени – данните за трансферите на бронирани бойни средства от SIPRI показват голяма промяна през последните две години. През 2022 г., след пълномащабното нахлуване в Украйна, Русия е продала 186 бронирани машини, докато Китай 137. През 2023 г. Русия е доставила 90 бронирани машини, докато Китай е доставил 235.

Русия също така отстъпва своя пазарен дял в Африка, на юг от Сахара, на китайски оръжия. Според SIPRI Китай изпревари Русия през 2023 г. като е най-големият износител за региона на Субсахарска Африка. Общият дял на Китай от световния пазар за износ на оръжие е 5,8%, като основните му клиенти са Пакистан, Бангладеш и Тайланд. Пакистан и Тайланд внасят както ценно оръжие, така и високотехнологично скъпо оборудване от производители в Европа и САЩ.

Китай може също така да се разшири на нови пазари в Латинска Америка, като използва своите процъфтяващи търговски отношения: той е най-големият търговски партньор на страните от Южна Америка и вторият по големина в Централна Америка. Освен търговията, той има идеологически съюзници в лицето на действащите лидери на Боливия, Колумбия, Венецуела и Никарагуа. Венецуела се откроява, тъй като вече е купувала китайски бронирани бойни средства като VN-4, леки щурмови самолети като K-8 и радари като JY-11. Трета причина страни като Перу да предпочитат китайско оборудване са приликите им със съветско-руските, които там имат история на експлоатация.

Още: Година преди войната в Украйна: В България са нараснали фирмите в оръжейния бранш

Южна Корея изнася оръжия на пазара от висок клас

Южна Корея се позиционира както някога Русия - по-евтината алтернатива на по-скъпото американското оборудване. Южна Корея изнася повече наземни платформи от Русия и Китай взети заедно. Например тя е продала 1113 танка и бронирани бойни средства през 2022 г. и 1581 през 2023 г.

Появата на Южна Корея като доставчик на оръжие е още по-ярка, когато се сравняват артилерийските системи. През 2023 г. Южна Корея е изнесла 1233 системи, докато Китай е изнесъл едва 126 системи, а Русия не е изнесла нито една. Южна Корея е изнесла повече артилерийски системи от другите 9 най-големи износители на пазарите на високотехнологични и ценни оръжия взети заедно през 2022 г. и 2023 г.

Южна Корея демонстрира как качеството на производството и вариациите в цените обуславят растежа на износа. Например, южнокорейската 155-мм самоходна гаубица K9 е значително по-евтина от немските аналози.

Повишеното търсене улеснява динамичния пазар с конкуренция между играчите. Закупуването от Полша на 150 броя K9 за около 2,6 милиарда долара циментира конкурентоспособността на Южна Корея на този пазар. От решаващо значение за всяка отбранителна сделка е, че Южна Корея осигурява обучение, логистична подкрепа и боеприпаси като част от договора. Съобщението на Южна Корея от февруари 2024 г. за 50% увеличение на обсега на 155-милиметровите боеприпаси е само един пример как иновациите ще продължат да насърчават износа.

Южна Корея се утвърждава като жизнеспособна алтернатива на руския и американския капацитет. Комбинацията от бързи производствени темпове на Южна Корея, понякога с години по-бързи от аналогичните американски производствени темпове, и способността да произвежда оръжия, съвместими със стандартите на НАТО, укрепва южнокорейската експортно ориентирана отбранителна промишлена база. Продажбата на K2 Black Panther от Южна Корея на Полша и потенциалното производствено сътрудничество с Турция ще поддържат темповете на производство. По отношение на ценообразуването се очаква K2 да има по-ниски разходи за поддръжка от американския танк M1, въпреки че цената на танковете е сравнима: Полша купува 1000 танка от Южна Корея (ВИДЕО)

На пазара на бронетранспортьори БМП K21 на Южна Корея струва по-малко от американския M2A4 Bradley. Въпреки това, той все още е по-скъп от руския БМП-3. Латвия разглежда K21 в своята програма за замяна на бойни машини на пехотата. Успешните експортни сделки с Австралия, Полша и Саудитска Арабия издигнаха международната репутация на Южна Корея като рентабилен доставчик на алтернативни оръжия.

Две характеристики на отбранителната индустриална база на Южна Корея поставят дългосрочни предизвикателства за Русия. Първо, Южна Корея произвежда в мащаб, който позволява високи темпове на производство. Въпреки че това е благо за НАТО и други страни вносителки, особено когато САЩ се борят с темповете на производство в цялата си отбранителна промишлена база, стратегическата позиция на Русия като надежден доставчик на оръжия със стойност ще продължи да бъде под натиск. Второ, военните на Южна Корея са преодолели значителна бариера на международния оръжеен пазар - опасенията за надеждността. Произведеното в Америка оборудване е скъпо по множество причини, но една от тях е неговата надеждност, базирана на строги стандарти за разработка, производство и поддръжка. Включването на южнокорейско оборудване в учения на НАТО и експортът към съюзници от НАТО предполага техническа оперативна съвместимост, която допълнително укрепва репутацията на произведените в Южна Корея военни средства.

Още: Светът харчи за оръжие, сякаш е във война: 1.8 трлн. долара за година

Кога пукнатините се превръщат в пропасти?

Негативните последици за репутацията на Русия от нахлуването в Украйна, съчетани с непоследователното представяне на руската армия на украинския фронт, са пречки пред износа с потенциално ограничени времеви хоризонти. Въпреки това Русия остава достатъчно устойчива срещу западните санкции, за да продължи производството за войната. Руското разширяване на индустриалната ѝ база чрез придобиване на металорежещи машини и други технологии с двойна употреба, както и концентрирани инвестиции в отбранителната промишленост, повишава скоростта на производство на няколко жизненоважни военни продукта, използвани в Украйна, включително боеприпаси.

Русия обаче ще се сблъска с нарастваща конкуренция от страна на Китай в сегмента на ценните оръжия. Потенциалното доминиране на Китай в долния край на пазарния сегмент на стойността може да придружава нарастването на геополитическото влияние, което представлява значителна заплаха за външната политика на САЩ и Европа. Първоначалните доказателства за това се виждат в Африка на юг от Сахара, където Китай изнася ценни оръжия и си осигурява достъп до минерали, които са от решаващо значение за екологичната енергия (напр. сделката на Китай за мед от 2024 г. с Демократична република Конго и сделката за литий от 2024 г. с Мали).

Въпреки нарастващата конкуренция, Русия може да остане доминиращ глобален доставчик на оръжие. Тя може да заеме пета позиция на пазара за продажба на самолети и системи за противовъздушна отбрана от висок клас (С-300 и С-400), като същевременно остава активна на пазара на оръжия като продава по-стари машини с надстройки като БТР-82 и БМП-3 с бойни модули с дистанционно управление и договори за части/сервиз за поддръжка на предишен износ. Тъй като военната техника, особено самолетите, остава в арсеналите на страните в продължение на десетилетия, Русия не само има дълъг опит въз основа на предишни продажби, но може би може да възстанови и разшири своя дял от световния оръжеен пазар в бъдеще.

Още: SIPRI: При Тръмп Северна Корея увеличи двойно своя ядрен потенциал

Автори: Д-р Бенджамин Ткач и д-р Васабджит Банерджи, за The National Interest. Ткач е доцент по политически науки и публична администрация. Банерджи е асистент в катедрата по политически науки в Университета на Тенеси, където преподава сравнителна политика и международни отношения.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Завръщане към Студената война: Путин рискува с Пхенян, за да победи в Украйна

Топ 3 снайперски пушки в армията на САЩ за всички времена

Позиция: Украйна трябва да бъде поканена да влезе в НАТО

Подли трикове: Как Русия отнема жилищата на собственици в Мариупол (СНИМКИ и ВИДЕО)

Големият проблем за F-16 срещу най-ефективното руско оръжие в Украйна - умните бомби (ВИДЕО)

Путин в Пхенян - какво да очаква светът?

Първи бой между роботи в Украйна: Започва нова военна ера (ВИДЕО)

План "Маршал" за Украйна: Как ще изглежда и колко ще струва?

Глас от САЩ: Индия вече си прави руски танкове

Тактиката и козовете на Путин в икономическата война със САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари