Големият проблем за F-16 срещу най-ефективното руско оръжие в Украйна - умните бомби (ВИДЕО)

7738
Големият проблем за F-16 срещу най-ефективното руско оръжие в Украйна - умните бомби (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Очевидно е какво могат да направят украинските военновъздушни сили (ВВС) със своите 85 машини Lockheed Martin F-16, които се очаква да получат - пъргавите свръхзвукови изтребители вече ще започнат да пристигат от европейските съюзници на Украйна.

Украинските ВВС може да се питат да прехванат руските изтребители-бомбардировачи "Сухой", които вече са хвърлили поне 3000 "умни" бомби по цели в Украйна. Авиобомбите KAБ са се превърнали в "оръжие-чудо" за руснаците, отбеляза украинската аналитична група Deep State, като добавя, че украинската армия все още не разполага "практически с никакви контрамерки": Иновацията, която позволи на Русия да наложи въздушно превъзходство в Украйна (ВИДЕО)

Летящ високо и с добра скорост Су-34 може да хвърли "умна" авиобомба от 40 километра или дори 65 километра, ако говорим за новите КАБ с увеличен обсег на полет. Това е достатъчно далеч, че съществуващата система за противовъздушна отбрана на Украйна, състояща се от бивши съветски изтребители и ракетни батареи на земята, невинаги да може да отговори: Къде са ни новите Су-34? Украинските дронове ни съсипват: Руски вой и оплаквания

Украинските пилоти на F-16 ще имат много работа, смята анализаторът Джъстин Бронк в нов доклад на Кралския институт на ООН за отбранителни изследвания в Лондон. "Ще бъде много трудно да се прехващат редовно руски атаки с "умни" бомби", пише Бронк.

F-16 в Украйна: Основният проблем

Основният проблем е наземната руска система за противовъздушна отбрана, която създава изключителна опасност за военните самолети на украинските ВВС да летят на големи височини почти навсякъде в Украйна, но особено на разстояние от около 160 километра от фронтовата линия, което в обсега на руските зенитно-ракетни системи С-400.

Възможно е Украйна да получи ракети въздух-въздух AIM-120D с обсег от 160 километра за своите F-16, което вероятно ще позволи на нейните пилоти да атакуват руски самолети с умни бомби на самата граница на обсега на руската противовъздушна отбрана. "В близост до фронтовата линия украинските пилоти ще трябва да летят на много малки височини, за да не бъдат засечени и свалени от ешелонираната руска противовъздушна отбрана", пише Бронк.

"На малки височини ракетите се изстрелват в плътен въздух с високо аеродинамично съпротивление и трябва да се издигнат, за да достигнат височините, където се намира целта. В резултат на това, докато техните ракетни двигатели изгорят гориво след първите няколко секунди на полет, те не набират същата скорост или височина, както ако sа изстреляни от изтребител, летящ в разреден въздух на голяма надморска височина и свръхзвукова скорост", обяснява Бронк. А поради изстрелването на малка височина, обхватът на AIM-120 намалява с десетки километри, което поставя руските бомбардировачи извън обсега, освен ако украинските пилоти не успеят по някакъв начин да летят дълбоко в контролираната от Русия територия и да оцелеят достатъчно дълго, за да изстрелят ракети към целта.

Както отбелязва Бронк, едно от възможните решения на този проблем е ракета въздух-въздух с по-голям обсег като MBDA Meteor, която при оптимални условия покрива разстояние до 200 километра. Но Meteor е несъвместима не само с F-16, но дори и с изтребителите Mirage 2000-5, които Франция обеща на Украйна: Макрон: Предоставяме изтребители Mirage-2000 на Украйна, ще обучаваме и пилоти

Единственият тип изтребител, който Украйна потенциално може да получи и който също може да носи Meteor, остава шведският JAS-39 Gripen. Стокхолм изрази готовността си да дари излишък от Gripen на Украйна, но преустанови трансфера, докато украинците не получат първите партиди F-16. Съюзниците на Украйна изглеждат разтревожени от перспективата украинските военновъздушни сили да бъдат претрупани с твърде много ново оборудване.

Ако оценката на Бронк е вярна, може да мине известно време, година или повече, преди Украйна да разполага с изтребително-ракетна комбинация, която може да сваля руски бомбардировачи с умни бомби, без да излага пилотите си на опасен риск. Това обяснява голямото внимание, което Украйна обръща на възможното нанасянето на удари по руските самолети "Сухой" с техните резерви от КАБ, докато са на земята.

Очаква се ударите с дронове да продължат дори когато F-16 започнат да пристигат в Украйна. "Атаките срещу руски въздушни бази са най-добрата възможност за Украйна да ограничи и минимизира щетите, които руските въздушно-космически сили могат да нанесат на украинските сили по фронтовата линия", пише Бронк.

Автор: Дейвид Акс, за Forbes

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Завръщане към Студената война: Путин рискува с Пхенян, за да победи в Украйна

Топ 3 снайперски пушки в армията на САЩ за всички времена

Позиция: Украйна трябва да бъде поканена да влезе в НАТО

Подли трикове: Как Русия отнема жилищата на собственици в Мариупол (СНИМКИ и ВИДЕО)

Русия отстъпва на световния оръжеен пазар

Путин в Пхенян - какво да очаква светът?

Първи бой между роботи в Украйна: Започва нова военна ера (ВИДЕО)

План "Маршал" за Украйна: Как ще изглежда и колко ще струва?

Глас от САЩ: Индия вече си прави руски танкове

Тактиката и козовете на Путин в икономическата война със САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари