Позиция: Украйна трябва да бъде поканена да влезе в НАТО

2037
Позиция: Украйна трябва да бъде поканена да влезе в НАТО
Снимка: Getty Images

На 9 юли, 2024 година, лидерите на Северноатлантическия алианс ще се съберат във Вашингтон за среща на високо равнище по случай неговата 75-та годишнина. Мнозина искат да използват срещата на върха като възможност да отпразнуват постиженията на НАТО от 1949 г. насам. При нормални обстоятелства този подход може да е подходящ, но това не са нормални времена, пише в анализ, публикуван в The Hill: САЩ: Не очакваме през юли покана за Украйна за членство в НАТО

Бъдещето на НАТО е в Украйна

Нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. доведе до най-големия военен конфликт в Европа след Втората световна война. Севернокорейски ракети и ирански дронове рутинно се използват за удари по украински градове. Сега Беларус е дом на руски ядрени оръжия. Русия и Китай се сближават повече отвсякога. Резултатът от войната в Украйна ще определи контурите на европейската сигурност до края на века.

Още: Големият проблем за F-16 срещу най-ефективното руско оръжие в Украйна - умните бомби (ВИДЕО)

Въпреки фанфарите за диамантената годишнина на НАТО, всички погледи през юли ще бъдат насочени към това, което Алиансът прави или не прави по отношение на Украйна. Вместо да празнува своята история, НАТО трябва да направи история на срещата на върха, като отправи покана към Украйна да се присъедини. Поканата не означава незабавно членство, но показва ангажираност.

Поканата към Украйна да се присъедини към НАТО не е без противоречия. Но с известно творческо мислене и политическа воля срещата на върха може да остане в историята като една от най-значимите за 75-те години на Алианса.

Разбираемо е, че някои членове на НАТО не искат Украйна да се присъедини към Алианса, докато е във война с Русия. Съществува опасение, че украинското членство днес би задействало клаузата за взаимна отбрана на НАТО по член 5. Украинците също разбират тези опасения. Миналата година президентът на Украйна Володимир Зеленски призна, че Украйна "няма да бъде член на НАТО, докато се води войната".

Най-добрият изход би бил НАТО да отправи покана към Украйна да се присъедини към Алианса. Крайната дата на членството обаче трябва да бъде определена, когато всички членове се съгласят, че средата за сигурност в страната е задоволителна. Този разумен подход е добър за НАТО, задоволява очакванията на Украйна и отчита реалностите на място. Успоредно с поканата, членовете на НАТО трябва да удвоят усилията си да въоръжат Украйна, за да победи Русия, а не просто да оцелее във войната.

Още: САЩ обявиха условията за присъединяване на Украйна към НАТО

Рамката на украинското членство

Има сериозни аргументи за отправяне на покана към Украйна за членство в НАТО. Като за начало, поканата на Украйна да се присъедини към Алианса е логичният завършек на това, което НАТО вече обеща. Във всяко комюнике от среща на върха от 2008 г. лидерите на Алианса потвърждават, че Украйна ще стане член на НАТО. Миналата година на срещата на върха във Вилнюс Алиансът отиде една крачка напред и заяви, че "бъдещето на Украйна е в НАТО". Поканата за присъединяване на Украйна е просто следващата стъпка от процес, започнал още през 2008 г.: Гневният туит на Зеленски за членството в НАТО едва не доведе до обратен ефект

Перспективите на Украйна за членство в ЕС също предлагат пример за това как държава във война може да започне официалния процес за присъединяване към организация, която има споразумение за сигурност. ЕС има своя собствена клауза за взаимна отбрана (член 42.7 от Договора за ЕС), основана на идеите на член 5 на НАТО. Тази клауза за взаимна отбрана обаче не попречи на Украйна да стане страна-кандидат за член на ЕС през юни 2022 г. Член 5 на НАТО също не трябва да пречи на Украйна да бъде поканена да се присъедини към Алианса на срещата на върха.

Освен това най-малко 12 членки на НАТО вече са подписали двустранни споразумения за сигурност с Украйна, включително САЩ, Обединеното кралство, Германия, Франция, Италия и всичките 5 скандинавски страни. Зад кулисите се договарят още двустранни споразумения с Киев. Страните от Г-7 също обещаха дългосрочна подкрепа за Украйна. Тези споразумения формират основата, върху която ще бъде изградено бъдещото членство на Украйна в НАТО.

Още: Първи бой между роботи в Украйна: Започва нова военна ера (ВИДЕО)

И приятелите, и враговете на Америка ще следят отблизо срещата. Вместо просто да управлява събитията, НАТО трябва да започне да ги оформя. Време е политиците да мислят в дългосрочен план. В началото на 90-те години на XX век идеята балтийските държави или Полша да се присъединят към НАТО беше немислима. Днес те са едни от най-добрите членове на Алианса. Същото може да важи и за Украйна.

Украйна разполага със значителни природни ресурси, тя е дом на млада и разбираща се с технологиите професионална класа, притежава огромен икономически потенциал, служи като житницата на Европа и е доказала на изборните урни и на бойното поле, че съдбата ѝ е в Европа. Наградата един ден да имаме силна, просперираща и сигурна Украйна в НАТО е голяма. Вероятно бъдещо НАТО с Украйна като член ще формира крайъгълния камък на архитектурата на европейската сигурност до края на XXI век.

Сега е моментът да бъдем смели. Лидерите на НАТО трябва да признаят историческите времена, в които живеем, и да бъдат на висота. Украйна трябва да бъде поканена да се присъедини към НАТО още през юли.

Още: Украйна в НАТО няма да спре Путин. Какво тогава?

Автор: Люк Кофи, за The Hill. Кофи е старши сътрудник в института Хъдсън. Работата му там е да анализира националната сигурност и външната политика с фокус върху Европа, Евразия, НАТО и трансатлантическите отношения.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Завръщане към Студената война: Путин рискува с Пхенян, за да победи в Украйна

Топ 3 снайперски пушки в армията на САЩ за всички времена

Подли трикове: Как Русия отнема жилищата на собственици в Мариупол (СНИМКИ и ВИДЕО)

Русия отстъпва на световния оръжеен пазар

Големият проблем за F-16 срещу най-ефективното руско оръжие в Украйна - умните бомби (ВИДЕО)

Путин в Пхенян - какво да очаква светът?

Първи бой между роботи в Украйна: Започва нова военна ера (ВИДЕО)

План "Маршал" за Украйна: Как ще изглежда и колко ще струва?

Глас от САЩ: Индия вече си прави руски танкове

Тактиката и козовете на Путин в икономическата война със САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари