Завръщане към Студената война: Путин рискува с Пхенян, за да победи в Украйна

4635
Завръщане към Студената война: Путин рискува с Пхенян, за да победи в Украйна
Снимка: kremlin.ru

Преди четвърт век Владимир Путин отлетя за Пхенян, за да подпише „договор за приятелство“ с Ким Чен Ир. Това помогна за съживяването на отношенията им, без да задължава двете страни да се притекат на помощ в случай на военно нападение.

С посещението си миналата седмица Путин на практика отиде по-далеч в миналото, подписвайки сделка с Ким Чен Ун, напомняща за пакта за сигурност от 1961 г., който съществуваше при Съветския съюз по време на Студената война. Още: Путин и Ким Чен Ун си обещаха да си помагат взаимно "в случай на агресия" (СНИМКИ)

Но днес Русия е въвлечена в гореща война в Украйна, която Путин превърна във външнополитически приоритет, а ядрената Северна Корея се превърна в жизненоважен спасителен пояс от боеприпаси за неговата армия. Това пише в коментар за The Guardian Андрю Рот.

„Договорът, който Путин подписа с Ким Чен Ун, беше връщане към Студената война, но, разбира се, по време на Студената война Северна Корея нямаше ядрени оръжия“, казва д-р Едуард Хауел, сътрудник на Корейската фондация с Азиатско-тихоокеанската програма в Chatham House и преподавател в Оксфордския университет.

Още: Нови данни за снарядите от Ким за Путин: Колко са за последните 6 месеца?

Въпреки че срещата на върха миналата седмица беше в процес на създаване с години, тя все пак отбеляза вододел в отношенията на Русия със Северна Корея и такъв, за който американски служители предупредиха, че може да дестабилизира сериозно региона.

„Русия сега изрази писмено колко е готова и ангажирана да задълбочи и разшири сътрудничеството си със Северна Корея“, каза Джейми Куонг, сътрудник в програмата за ядрена политика към Фондацията Карнеги за международен мир. Ким се възхищаваше на руските космически технологии и бойни самолети при посещението си в Далечния изток на Русия миналата година и неговият списък с желания може да включва технологии, които биха подпомогнали едновременно космическите и ракетните програми на Северна Корея, както и икономическа и енергийна подкрепа.

Още: Ким Чен Ун дълго маха след самолета на Путин: Двамата диктатори се прегръщаха като деца (ВИДЕА)

Непосредствената цел на Путин е да развие партньорство, благодарение на което Москва вече получи милиони артилерийски снаряди, както и балистични ракети, отчаяно необходими за неговата война в Украйна. Но корените на връзката са по-дълбоки: двамата лидери се обединиха в нарастваща антизападна коалиция и изглеждат все по-невъздържани.

"На двамата не им пука"

Образът на Путин – който някога редовно се срещаше с американски и европейски лидери – летящ до Пхенян, за да бъде почетен от Ким, беше поразителен. По време на срещата Путин подари на Ким втора произведена в Русия лимузина Aurus в символичен акт на отхвърляне на санкциите, които двете страни търпят.

„На двамата лидери наистина не им пука“, каза Хауъл. „Това подчертава как за Ким Чен Ун той сега има партньор, който е също толкова престъпник, колкото и той“, допълва той.

Още: След посещението на Путин в Пхенян: САЩ разположиха ядрени бомбардировачи по-близо до КНДР

Представители на САЩ и НАТО изразиха загриженост относно потенциалната подкрепа за ракетната и ядрената програма на Северна Корея. Копие от договора, публикувано от Северна Корея, изрично изброява сътрудничеството в „мирната ядрена енергия“, докато американски служители казаха за NBC News, че Русия също ще предостави технология за подпомагане на програмата за атомни подводници на Северна Корея.

Какво е обещал Путин на Ким?

Но анализаторите казаха, че обхватът на подкрепата за военната ядрена програма на Северна Корея вероятно ще остане ограничен, отчасти защото Русия не е склонна да споделя чувствителни технологии, а също и защото Москва исторически се е притеснявала от атомните оръжия на Пхенян.

Някои от най-тревожните аспекти на споразумението са по-конвенционални: според съобщенията нарастващата търговия с оръжия между двете страни може да насърчи Северна Корея и да усложни планирането на войната на Запада в случай на открит конфликт на Корейския полуостров.

„Има много, което Русия все още може да даде на Северна Корея в този момент, което значително би подобрило способността на Северна Корея да възстанови своето конвенционално военно средство за възпиране“, предупреждава Анкит Панда, старши сътрудник на Stanton в програмата за ядрена политика във Фондацията Карнеги за международен мир.

Лоши новини за Южна Корея

Руснаците няма да бързат да прехвърлят някои от най-чувствителните си ядрени технологии, смята той, но биха били по-готови да помогнат на Северна Корея да подобри способностите си за противовъздушна отбрана, да доставя резервни части и поддръжка за застаряващите си военновъздушни сили и да помогне да модернизира флота си, включително технологии за ядрени подводници. Това би „усложнило значително планирането на съюза между САЩ и Южна Корея, който би подкрепил както руските, така и севернокорейските стратегически цели“, каза Пандит.

Още: "Прилича на надгробна плоча": Ким Чен Ун подари на Путин необичаен портрет (СНИМКА)

Сделката вече доведе до разгорещен спор между Русия и Южна Корея. Миналата седмица Сеул посочи, че може да предостави на Украйна смъртоносни оръжия за първи път в отговор на договора. Путин на свой ред предупреди, че това би било „голяма грешка“ и че Москва в отговор може да вземе „решения, които едва ли ще се харесат на сегашното ръководство на Южна Корея“.

Още: "Зависи от Русия": Южна Корея готви ПВО и снаряди за Украйна

Сделката се разглежда и като главоболие за Китай, който е хванат между опасенията относно конкуренцията за влияние в Северна Корея и потенциала САЩ да разширят подкрепата си за Южна Корея в резултат на това. Си Дзинпин може да поиска среща на върха с Ким до края на годината, смята Хауъл.

Още: Заради помощта към Украйна: Путин заплаши Южна Корея (ВИДЕО)

Срещата също отбеляза нова ниска точка за международните усилия за насърчаване на неразпространението на ядрено оръжие, някога рядка област на сътрудничество между Русия и САЩ.

Залогът за победа в Украйна е огромен

Дори през 2017 г., след анексирането на Крим и обвиненията за руска намеса в американските избори, САЩ все още убеждаваха Русия да гласува за нови санкции на ООН срещу Северна Корея, макар и да ги смекчи в процеса. Тези дни явно са приключили.

Още: Москва иска да получи от Пхенян ракетни системи за залпов огън: Комитетът по отбрана на Държавната дума

„Споразумението изпраща още един сигнал – че Путин е готов да постави своята агресивна война срещу Украйна над всички други интереси, включително насърчаването и защитата на режима на неразпространение – режим, който Съветският съюз наистина помогна да се установи“, каза Джейми Куонг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Топ 3 снайперски пушки в армията на САЩ за всички времена

Позиция: Украйна трябва да бъде поканена да влезе в НАТО

Подли трикове: Как Русия отнема жилищата на собственици в Мариупол (СНИМКИ и ВИДЕО)

Русия отстъпва на световния оръжеен пазар

Големият проблем за F-16 срещу най-ефективното руско оръжие в Украйна - умните бомби (ВИДЕО)

Путин в Пхенян - какво да очаква светът?

Първи бой между роботи в Украйна: Започва нова военна ера (ВИДЕО)

План "Маршал" за Украйна: Как ще изглежда и колко ще струва?

Глас от САЩ: Индия вече си прави руски танкове

Тактиката и козовете на Путин в икономическата война със САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари