Подли трикове: Как Русия отнема жилищата на собственици в Мариупол (СНИМКИ и ВИДЕО)

5868
Подли трикове: Как Русия отнема жилищата на собственици в Мариупол (СНИМКИ и ВИДЕО)
Снимка: iStock

Бойните действия в Мариупол приключиха преди две години, но сега оцелелите след блокадата са принудени да воюват с местната власт, след като жилищата им са отнети. Скъпата земя в историческия център на града е дадена на руски строители, където ще се изградят жилища. Земята се дава без търг по разпореждане на т.нар. лидер на т.нар. ДНР (Донецка народна република) Денис Пушилин.

Изселване

Ако изобщо получат жилища коренните жители на Мариупол трябва да се задоволят с такива в края на града, а изплатените компенсации са крайно недостатъчно. Квартири в новостроящите се сгради ще може да си позволят само руснаци.

Още: След многото убийства: Руски депутат поиска постоянен контрол за помилваните от Путин затворници, върнали се от фронта

Къщата с часовника

В мирно време Къщата с часовника на бул. "Мир" в центъра на Мариупол е била една от визитните картички на града. Четириетажната сграда е унищожена от руски ракети на 16 март 2022 г., разказва Татяна, която е живяла в нея. До руското нахлуване Татяна е била домоуправител на Къщата с часовника и се е грижила за бомбоубежището, където са се крили около 150 души.

Снимка: ASTRA

Сега на негово място се строи негова руска версия от 7 етажа с подобна форма, повече приличаща на хотел. В началото на 2024 г. всички апартаменти вече са продадени, но нито един от тях не е на довоенните жители на града.

Апартаментът на Татяна е отнет под предлог, че Къщата с часовника е препостроена. Получила уверение в устна форма, че ще има жилище на същото място. „Много обещания ни дадоха в устна форма. Пушилин ни казваше, че на мястото на всеки разрушен дом ще бъде построен нов. Но сега ни казват или, че къщата е разрушена, или че нямаме право на собственост. Право на наследство има, а обект на наследяване – не. И това е проблем на всички жители на града”, обяснява още Татяна.

Още: F-16 ще защитават Харков от руските бомби: Летният план на Украйна

Мариупол преди идването на руските военни

Компенсации подигравка

Вместо жилища на собствениците на Къщата с часовника са предложили компенсация от 45 хил. рубли на кв. м. Един човек може да получи до 33 кв – това са 1,4 млн. рубли. В още недостроената нова Къща с часовника гарсониера може да бъде закупена за 5 млн. рубли, а двустаен апартамент – от 8,5 млн. рубли с първа вноска по ипотеката – 3 млн. рубли.

Още: Умишлен глад: Съдът в Хага може да накаже Путин и за обсадата на Мариупол

Снимка: ASTRA

"Ако не се изнесете, ще съборим блока заедно с вас!"

Всички, останали в Мариупол, живеят или при роднини, или по мазета, гаражи и вилни къщи, споделят бившите обитатели на блок 77 на булеварда на Металурзите.

Този блок е трябвало да бъде възстановен, а не съборен, разказва бившата собственичка на жилище в блока Олга. След окупацията в него е била прокарана газ, сменена дограмата и направени други подобрения. Изведнъж през април 2023 г. е обявено, че блокът ще се събаря, без обяснения, експертизи или документи. На собствениците е казано: „Ако не се изселите, ще съборим блока заедно с вас.”

Една от жителките на блока е имала тристаен апартамент в него, но тъй като регистриран е бил само съпругът й семейството има право на компенсация само за един човек.

Познати на Олга, от съседните разрушени домове, които все пак са успели да бъдат включени в списък за нов апартамент, не го получават на същото място, а са изселени в края на града. Окупаторите строят нови сгради в най-атрактивните места на града, с гледка към морето. Наскоро бившите жители на Къщата с часовника са подали колективен иск за незаконното й събаряне.

Още: Украинска военнопленница се събра с детето си след 2 години в плен: Разтърсващи кадри (ВИДЕО)

„Това е скотство. Така ли трябва да се отнасяш с хората, които са им повярвали? Сред тях има старци. Тази къща е построена от пленени немци, като символ на победата над фашизма… Тук хиляди живеят на улицата.”

Мнозина са загубили документите си за собственост по време на обстрелите и пожарите. Възстановяването им е трудно, тъй като е имало продължителен период, в който съдилищата не са работили.

Руски шашми

При новото строителство окупаторите променят имената на улиците и номерацията на къщите и блоковете. По този начин собствениците не могат да докажат къде точно са били регистрирани и документите им стават недействителни.

Още: Напускането на "Азовстал" бе наречено евакуация, бях "евакуиран" в руски затвор за 2 години: Разказ на освободен военнопленник

Снимка: Getty images

По време на бойните действия Оксана (майка на четири деца) губи мъжа си, а домът им е разрушен. Той е бил собственикът. Сега жената не може да получи свидетелство за право на наследство, за да подаде иск за компенсация. До сега е живяла под наем в половин къща, която обаче вече е продадена и тя трябва да напусне. Предлагат ѝ да се премести в общежитие, но там няма условия за отглеждането на четири деца, Оксана няма средства да плаща наем.

Останалите без жилище са изпратили писма до местната окупационна администрация, Държавната дума, Следствения комитет, Прокуратурата, Министерството на строителството, председателя на Държавната дума, премиера Михаил Мишустин и други.

Още: 2 години откакто получихме заповед да предадем "Азовстал": Ексклузивни СНИМКИ от преговорите с руснаците

Като резултат от тези писма на жена, останала без жилище, е предложено койка-легло в мъжка стая от общежитие, в която са настанени 8-10 души.

74-годишна жена от Мариупол споделя:

„Два пъти подавах документи, последният беше през февруари 2024 г. Отложиха решението, тъй като сградата няма статут на дом. Протакат във времето, а ние чакаме и скитосваме. Много искам да се върна вкъщи, а няма къде. Загубих дома си, синът ми и внукът ми загинаха. Аз съм на 74 години, от години съм диабетик. Живеех в гр. Мариупол, ул. Латишева, ап. 72. Изгориха къщата, имуществото… отказват ми нова квартира, карат ме да взема компенсация, нямам нужда от компенсация. Остана синът ми, жена му загина, остана внучката ми на 13 години, сираче. Преименуваха улицата… Не им пука за нас, смениха името и сега сме бездомници. Така си отвориха път за строеж на нови жилища на мястото на нашите.”

Снимка: Getty images

На мястото на блока на Олга се строи жк „Ленинградски квартал”, на сайта на строителната фирма покупката в блока се нарича „крачка към щастливото бъдеще”. Не е ясно за кого ще са апартаментите, но сайтът има версии на английски, грузински и латвийски език.

Финансирането

Строителството на "Ленинградския квартал" е финансирано от "Промсвязьбанк" – това е първата руска банка, започнала дейност на окупираните територии. Тя е поела цялото строителство в Мариупол и продава апартаменти в ипотека.

Още: Германия разследва голяма местна компания, помагаща на Русия да строи в Мариупол

От началото на годината банката е отпуснала над 200 кредита на стойност около 1 млрд. рубли за закупуването на апартаменти в Мариупол.

Строителната фирма се нарича СУ-2007 и от 2022 се ръководи от Сергей Куц, който по-рано е бил строителен министър на Ростовска област. Преди това е оглавявал управлението на поръчителя на капиталното строителство на Южния военен окръг на военното министерство на РФ.

СУ-2007 е собственост на намиращия се под украински санкции краснодарски предприемач Александър Зенцев. Той е съсобственик и на краснодарския завод Нефтемаш. Годината за Зенцев е добра – през февруари той става собственик на енергийната компания Югстрой-Энергосбыт, която е била собственост на известния банкер Виктор Бударин.

„За кого строят жилища? На много руски сайтове е представено нашето жилище. Явно руснаци ще ги придобият. В Мариупол едва ли ще може да си закупиш жилище за 8 млн. рубли с компенсацията”, коментира Олга от блок 77 на булеварда на Металурзите.

Още: Германски компании помагат на Русия да строи в окупирания и разрушен Мариупол

За да получиш ипотека, трябва да си до 35-годишен и да имаш доход. В Мариупол официалните заплати са по 20-22 хил. рубли, коментира още съседката на Олга Анна.

„Безстопанствени” апартаменти

Преди Нова година Тамара установява, че апартаментът й в Приморски район, където са регистрирани децата й и двамата й внука, е внесен в списъка на „безстопанствените”.

През 2023 г. кметът окупатор на Мариупол Моргун издава разпореждане, съгласно което „безстопанствените” жилища в града стават общинска собственост. След като попаднат в списъка и той бъде публикуван собственикът има 30 дни, за да се върне в града и да докаже на районната администрация, че е жив и жилището му принадлежи.

Още: Няма къде да живеем. Изхвърлиха ни: Това, което остана от Мариупол (ВИДЕО)

Тамара успява да занесе и представи всички документи в срок в районната администрация, но тях просто „не ги признават”.

За безстопанствени се обявяват цели блокове с живеещите в тях, дори когато притежават всички необходими документи, доказващи собствеността. Приморският район е много атрактивен – край морето и парковете. Там винаги апартаментите са били много скъпи.

Вече има над 400 заведени дела за жилища, обявени за общинска собственост.

По време на провелия се неотдавна Петербургски международен икономически форуми т.нар. министър-председател на ДНР Евгений Солнцев заяви, че в Мариупол са преброени „20-30 хил. безстопанствени апартаменти и частни къщи.” По думите му те ще бъдат съборени.

Още: Германска телевизия със скандален репортаж от Мариупол, Украйна поиска обяснение

Някои от собствениците, които са напуснали страната, са успели да оформят довереността на жилищата на роднини, познати и съседи чрез руското консулство. Но от април има изискване за личното присъствие на собственика при уреждането на казусите. Ако той не може да се върне в града и няма на кого да оформи довереността, може да се прости със жилището си.

От 16 октомври 2023 г . „Росреестр за ДНР” внезапно спря да приема заявление от жители с украински паспорти. По този начин собственик на недвижимо имущество дори не може да получи официален отказ, който да обжалва, обяснява телеграм-каналът АSTRA.

Жителите неведнъж са писали и до Владимир Путин (който се издирва от Международния наказателен съд в Хага за системно отвличане на украински деца). „Напълно очевидно е, че голяма част от тези жилища не са безстопанствени. Просто хората не могат да се върнат по обективни причини, свързани със здравето или заради липса на финансови средства, в Мариупол.

От 11 август 2023 г. земята ни премина в общинска собственост. На какво основание се случи това? Може би нашата прокуратура трябва да се заеме с този въпрос? Нашата улица беше преименувана, без да се вземе предвид мнението на мариуполци, като по този начин ни оставят без регистрация и откривайки пътя за застрояване с нови жилища на мястото на съборените ни домове”, се казва в поредното обръщение на пострадалите.

Още: Прибирал пари от Мариупол: Кой е задържаният с подкуп руски зам.-министър? (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Завръщане към Студената война: Путин рискува с Пхенян, за да победи в Украйна

Топ 3 снайперски пушки в армията на САЩ за всички времена

Позиция: Украйна трябва да бъде поканена да влезе в НАТО

Русия отстъпва на световния оръжеен пазар

Големият проблем за F-16 срещу най-ефективното руско оръжие в Украйна - умните бомби (ВИДЕО)

Путин в Пхенян - какво да очаква светът?

Първи бой между роботи в Украйна: Започва нова военна ера (ВИДЕО)

План "Маршал" за Украйна: Как ще изглежда и колко ще струва?

Глас от САЩ: Индия вече си прави руски танкове

Тактиката и козовете на Путин в икономическата война със САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари