Путин в Пхенян - какво да очаква светът?

2502
Путин в Пхенян - какво да очаква светът?
Снимка: kremlin.ru

Руският диктатор Владимир Путин, издирван от Международния наказателен съд в Хага за системно отвличане на украински деца, е на посещение в КНДР (Северна Корея). Защо след пауза от почти четвърт век той отново е в Пхенян и какви ще са последиците от това посещение?

Цели

Пред изданието "Окно" експертът по въпросите, свързани със Северна Корея Андрей Ланков предполага, че Русия ще се опита да купи от КНДР боеприпаси и военни системи за по-нататъшно ползване от страна на Русия в хода на бойните действия в Украйна.

Още: Косвено през Запада: Разкриха как Китай подпомага военната машина на Путин

Снаряди и боеприпаси

Северна Корея активно доставя на Русия боеприпаси. Руската армия вече използва срещу Харков севернокорейските ракети Hwasong-11.

Бившият офицер от Международното управление на полицията на Израел Сергей Мигдал обръща внимание на факта, че корейските танкове и артилерия са създадени по съветски прототипи и имат същите калибри, както руското въоръжение. Разбираем е и интересът на Путин към корейските снаряди и ракети, които не се използват и лежат по складовете.

Ланков отбелязва, че в краткосрочен план Северна Корея ще получи нелоша изгода от износа на свое оръжие, но в дългосрочен и сега е ясно, че с приключването на военните действия в Украйна (а това рано или късно ще се случи) потребността на Русия от севернокорейските боеприпаси съществено ще се понижи.

Още: Путин и Ким Чен Ун подписват "основополагащ документ" (ВИДЕО)

Работна ръка

Вторият възможен проект, от който Русия е заинтересована, е получаването на работна ръка. Руската икономика изпитва безпрецедентен недостиг на работна ръка. Изпращането на работници от Северна Корея ще е изгодно за двете страни.

Планира се дори стартирането на преки транспортни връзки между двете страни, вкл. и между столиците, съобщи  по-рано съпредседателят на международната правна комисия по търговско-икономическото и научно-техническото сътрудничество с КНДР Александър Козлов.

Според Андрей Ланков това сътрудничество не може да бъде дългосрочно, тъй като що се отнася до стокообмена стоките, които Северна Корея произвежда не представляват интерес за Русия.

Още: Харвардски историк: Прекратяване на огъня не би означавало победа за Украйна

Руската помощ

Роман Файншмидт, специалист по източна политика, смята, че Русия може да помогне на КНДР в осигуряването на продоволствена и енергийна безопасност. От своя страна Северна Корея е богата на минерални ресурси, за чието усвояване може да потрябва технологичната подкрепа на Русия. КНДР се нуждае и от обновяване на автомобилната и жп структура. 

Политическа изгода

Русия може да използва този съюз като средство за дипломатически натиск върху западните страни. Дори да не се случи реално сътрудничество с КНДР, създаването на илюзия за неговата видимост може да склони Запада към отстъпки и да го направи податлив на влияние. 

Не се изключва и възможността за подписването на договор за военна взаимопомощ на примера на съществувалия между СССР и КНДР от края на 60-те години на миналия век продължил до края на 1990-те години. По този начин КНДР ще може да покаже на света, че сега има истински официален съюзник. Експертите се съмняват, че в него ще бъде закрепено задължение за пряк военен съюз и влизане във война на страната на една от страните в договора. Но при подписването Владимир Путин каза следното: Споразумението предвижда по-специално взаимопомощ в случай на агресия срещу един от участниците. Той също така отбеляза, че Русия "не изключва за себе си развитието на военно-техническото сътрудничество с КНДР" във връзка с подписания договор.

Символично значение

Според Файншмидт посещението на Путин в Пхенян има по-скоро символично значение. На първо място това е демонстрация на политическа подкрепа и сигнал към противниците на Пхенян (САЩ, Южна Корея, Япония) за това, че Москва няма намерение да се присъедини към нови санкции срещу Северна Корея.

Втората цел е да се намали въвлечеността на Сеул и Токио в руско-украинския конфликт. И трето, демонстрация на разширяването на геополитическите и икономически връзки на Русия на фона на съкращаването на икономическите връзки със западните страни.

Още: Путин кацна в Северна Корея (ВИДЕА)

Ще се притесни ли Китай?

The Wall Street Journal отбелязва, че по-тесните контакти на Путин с Ким Чен Ун притесняват Си Дзипин. Това не е учудващо, като се има предвид, че през последните години Китай влага не малко средства за подкрепа на Северна Корея, разглеждайки я като буферна зона в потенциален конфликт със западните страни. Тъй като американските бази в Южна Корея се намират едва на 400 км от Китай, то на страната се налага да играе ролята на международен защитник на Северна Корея. 

Каквито и опасения да предизвиква сближаването на Москва и Пхенян у западните страни те могат да го предотвратят. Запада вече почти няма средства за оказване на натиск върху КНДР, тъй като страната се намира под строг санкционен режим, а Русия вече е свикнала със санкционните списъци. 

Блинкен: Китай да спре да поддържа руската военна машина

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Завръщане към Студената война: Путин рискува с Пхенян, за да победи в Украйна

Топ 3 снайперски пушки в армията на САЩ за всички времена

Позиция: Украйна трябва да бъде поканена да влезе в НАТО

Подли трикове: Как Русия отнема жилищата на собственици в Мариупол (СНИМКИ и ВИДЕО)

Русия отстъпва на световния оръжеен пазар

Големият проблем за F-16 срещу най-ефективното руско оръжие в Украйна - умните бомби (ВИДЕО)

Първи бой между роботи в Украйна: Започва нова военна ера (ВИДЕО)

План "Маршал" за Украйна: Как ще изглежда и колко ще струва?

Глас от САЩ: Индия вече си прави руски танкове

Тактиката и козовете на Путин в икономическата война със САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари