Първи бой между роботи в Украйна: Започва нова военна ера (ВИДЕО)

7107
Първи бой между роботи в Украйна: Започва нова военна ера (ВИДЕО)
Снимка: president.gov.ua

Следващият етап от военнотехническата революция се разгръща в Украйна, пише чешкото издание iDNES. И двете воюващи страни започнаха да изпращат наземни роботи в бой, управлявани от оператор чрез дрон. Те могат да транспортират ранени, да доставят храна и боеприпаси и да заместват сапьори.

Може би историята завинаги ще помни, че първият бой между роботи се е състоял в Украйна в Покровското направление още през март 2024 г.

Сутринта на същия ден камерата на украински разузнавателен дрон показа две военни машини с руски флаг, но някак твърде малки. Малки, но смъртоносни. Едното средство има монтирана картечница, а второто носи стар съветски гранатомет. В бой влизат роботи - малки машини, управлявани дистанционно. В отговор украинците изпратили четири дрона, които превръщат руските устройства в скрап. Още: Още проблеми: Русия все по-често успява да спре Starlink в Украйна

Това е краткото описание на исторически бой, станал публично достояние: бой без присъствието на хора, предвестник на нов тип война - може би...

Този бой обаче не е единствен. Близо до Авдеевка украински робот елиминира руски с височина половин метър. Той карал боеприпаси на руснаците на фронтовата линия. Всичко това още повече напомня на научна фантастика, тъй като ударът на украинския робот е ръководен от дрон, който летял над района.

Наскоро, близо до Авдеевка, руснаците отново изпратиха 5 робота да атакуват. Това беше нещо като офанзива за играчки. Мини танкове с кули и лафети, които приличаха на оръдия. Но това бяха гранатомети. От разстояние човек би си помислил, че настъпва танкова формация. Още: Бойните роботи в Украйна: Бъдещето на войната (ВИДЕО)

Следващият етап от военната революция се разгръща в Украйна и се ускорява от нова надпревара във въоръжаването. Първите години на войната бяха белязани от увеличаване на производството на евтини дронове, които по ирония на съдбата с течение на времето се превърнаха в основно оръжие. Тогава научихме за украинските морски дронове, които съсипват Руския черноморски флот. Сега е ред на роботите, разположени директно на бойното поле – наземни дронове с дистанционно управление.

Украинският министър на цифровата трансформация Михайло Федоров каза пред Le Figaro, че целта му е да намали до минимум броя на военния персонал на фронта. "Това е нашият асиметричен отговор на първоначалните предимства на врага", добави той.

Вестник Kyiv Independent наскоро писа, че само през първите 4 месеца на тази година са пуснати в експлоатация 9 вида роботи, произведени в Украйна.

Украинците също използват естонски роботи - верижни мини-танкове с височина около метър. Снабдени са с въртяща се мини кула с картечница, а някои от тях са оборудвани с гранатомети и оръдие. Те са бавни, скоростта им достига не повече от 20 километра в час, а операторът може да бъде на максимум 1,5 километра, за да ги управлява.

Въпреки това, както Defense News вече писа, тези мини танкове, които се изпращат в Украйна, могат да бъдат свързани към сателитната система Starlink, така че теоретично те могат да бъдат насочени от Украйна и дори да стигнат до Сибир. По време на въоръжени конфликти технологиите винаги се развиват бързо. Още: Технологична война на дронове: Предимствата и недостатъците на Русия и Украйна

Обикновено наземните дронове имат 4 или 6 колела и превозват ранени хора далеч от фронтовата линия, където е опасно да ходят медицинските работници. Тези мини превозни средства също транспортират боеприпаси, поставят и обезвреждат мини. Някои могат да доставят експлозиви до вражески позиции и да ги взривят като камикадзе. Други представляват тежка картечница на колела с дистанционно управление. Наричат се Death Scythe. Най-евтините струват около 20 000 крони и могат да бъдат оборудвани с двигател Segway. Те се насочват по същия начин като колите с дистанционно управление. Наземните дронове често изглеждат като играчки за пораснали момчета.

Все пак това е смъртоносно оръжие, което го прави по-трудно за управление. Един войник контролира движението на мини танка, вторият контролира картечницата, а третият координира разузнавателния дрон, благодарение на който е възможно да се определи траекторията на движение и да се наблюдава бойното поле отгоре, пише още iDNES.

Роботите са електрически, така че могат да се доближат до позициите на врага толкова безшумно, колкото индианец в книгите за Винету.

Те обаче имат своя ахилесова пета. Тъй като са малки те няма да могат да преодолеят преграда от бодлива тел, блато или окоп също могат да ги спрат. Роботите могат лесно да бъдат деактивирани с помощта на заглушител, който нарушава комуникацията с оператора.

Това е новост и стрелбата с картечници на колела, управлявани от военни на няколко километра от фронтовата линия, може да играе важна роля, особено ако се управляват от изкуствен интелект.

Експерти твърдят, че това е по-скоро фантазия. Le Figaro пише, че Украйна използва от 100 до 150 000 безпилотни летателни апарата на месец, но само 10-20% от тях достигат целта си. Но това спасява живота на много войници. Засега малко хора са в състояние да се борят адекватно с този тип оръжие.

Не може да се каже, че това е крайна спирка в развитието на оръжията. Украинците говорят за създаване на "армия от роботи", а Володимир Зеленски твърди, че роботите ще станат нов клон на въоръжените сили на Украйна, заедно с пехотата, артилерията, танковете и авиацията.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Завръщане към Студената война: Путин рискува с Пхенян, за да победи в Украйна

Топ 3 снайперски пушки в армията на САЩ за всички времена

Позиция: Украйна трябва да бъде поканена да влезе в НАТО

Подли трикове: Как Русия отнема жилищата на собственици в Мариупол (СНИМКИ и ВИДЕО)

Русия отстъпва на световния оръжеен пазар

Големият проблем за F-16 срещу най-ефективното руско оръжие в Украйна - умните бомби (ВИДЕО)

Путин в Пхенян - какво да очаква светът?

План "Маршал" за Украйна: Как ще изглежда и колко ще струва?

Глас от САЩ: Индия вече си прави руски танкове

Тактиката и козовете на Путин в икономическата война със САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари