Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 здравословни храни, които са вредни за вашето здраве и фигура

20 октомври 2024, 14:00 часа

Не всичко, което блести, е злато, не всичко е здравословно, което изглежда като здравословна храна. Така плодовете, ядките, билките и други на пръв поглед здравословни храни лесно могат да ни навредят. Ето 7 храни, които на пръв поглед изглеждат здравословни, но всъщност не са.

Зеленолистни

Напълно неочевиден участник в нашия списък. Вземете спанак или къдраво зеле, за които се говори толкова много напоследък. Те са богати на витамини А, С и К, заредени са с антиоксиданти и се считат за едно от най-здравословните растения. Но освен всички тези прекрасни микроелементи, те съдържат и оксалат, който може да провокира образуването на камъни в бъбреците и да причини възпалителни процеси в червата.

Още: Кои зеленчуци свалят най-много холестерола?

Още: Кои храни намаляват риска от деменция при възрастните хора?

Агаве

Агавето не съдържа глюкоза и затова се смята за една от най-добрите алтернативи на захарта. Междувременно съдържа голямо количество фруктоза, която се трансформира в мазнини дори с по-бърза скорост от захарта. Освен това провокира апетита и може да предизвика преяждане.

Кисели млека

Още: 9 храни, които ще ви помогнат да „спасите“ психиката си

Въпреки факта, че киселите млека са добри за храносмилането, богати на протеини, калций, калий и витамини от група В, най-често те са богати и на захар. Съветваме ви внимателно да проучвате етикетите и да не се поддавате на триковете на търговците, които изписват информация за ниско съдържание на мазнини с големи букви върху бурканите. Въпреки че е с ниско съдържание на мазнини, киселото мляко може (и най-често съдържа) големи количества захар, особено за сладките сортове плодове. Дневната нужда от захар за една жена е 20 грама, докато много кисели млека могат да съдържат до 24 грама в едно бурканче. Има за какво да се замислим.

Още: Това са най-добрите храни за мозъка - запомнете ги

Плодове

От една страна, плодовете са основният източник на витамини, минерали, антиоксиданти, фибри и други важни елементи, от друга страна, плодовете също съдържат огромни количества захар. Диетолозите съветват да не прекалявате с плодовете и най-вече да се ограничите до консумацията на ябълки, манго, грейпфрути, портокали, ягоди и боровинки.

Още: 3 седмици на тези продукти и холестерола ви ще се повиши

Предупреждението важи и за сушените плодове, които поради размера си изглеждат по-безвредни. Всъщност, докато се свиват, те запазват цялата захар, която е била в тях, и не стават ни най-малко по-здравословни. Имайте предвид също, че чаша пресни плодове не е равна на чаша сушени плодове, а една четвърт от тях.

Прясно изцедени сокове

Още: Лекар: Яжте ги всеки ден, тези храни успокояват нервите и намаляват тревожността, здравен съвет за деня, 12 октомври

Да, те са полезни за тялото. Да, има диети, които са изцяло базирани на смутита. Като цяло те имат изключително благоприятен ефект върху храносмилането, но въпреки това е по-добре да не злоупотребявате с тях. Проблемът е същата захар, която влиза в тялото ни със сокове в чист вид. И дори без фибри. Диетолозите съветват да се пият зеленчукови сокове, тъй като те обикновено имат по-ниско съдържание на захар и е по-добре да ядете плодовете в оригиналния им вид.

Соеви продукти

Соята е една от най-противоречивите храни. Някои говорят за нейната хранителна стойност и ползи, други категорично отказват да приемат този боб на сериозно. Имайте предвид, че соята се предлага в различни разновидности. Отглеждана от съвестни фермери, тя не представлява заплаха за хората, но има и друг вариант. Често, когато соевите зърна се отглеждат за търговски цели, производителите ги модифицират, за да увеличат добива, така че продуктите, направени от тези модифицирани зърна, съдържат растителни вещества, които приличат на нашия естроген. Последните могат да нарушат ендокринната система, да причинят безплодие и да увеличат риска от рак на гърдата.

Ядки

Ядките са богати на протеини, витамини, минерали и здравословни мазнини, зареждат тялото с енергия и могат да бъдат отлична закуска, но само в умерени количества. Малки, те изглеждат напълно безкалорични, но една порция ядки (около четвърт чаша) може да съдържа до 300 kcal. И, разбира се, трябва да избягвате ядките в захар, сол, масло и други добавки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес