Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Соден разтвор и краставиците ще полудеят от цъфтеж

30 юни 2021, 06:09 часа
Реклама

Содата е всеизвестна подправка, която е широко разпространена в кулинарията. Тя обаче действа благоприятно върху растежа и развитието на краставиците, както и при останалите растения, които са част от градината.

Благодарение на тази съставка можем да предпазим зеленчуците от болести, като гъбички и инфекции.

Соден разтвор – еликсир за краставиците

Содата за хляб има способността да алкализира почвата. Всъщност това е и сред основните причини да се прилага при по-кисела почва.

Нужно е също да имате предвид, че содата за хляб трябва да се използва в минимални количества. Ако вашата почва е с алкално pH, съветваме ви да не използвате разтвор от тази съставка.

Подхранването, за което говорим, се прави само три пъти на сезон. Това спестява наистина много време, а и не се налага след това да купувате торове с химически състав, които не са никак безобидни.

За да си приготвите разтвора със сода, ще са ви нужни 10 литра вода и две чаени лъжици сода за хляб. Водата трябва да е отстояла известно време на стайна температура.

Всяко растение се нуждае от максимум 500 мл от течността. Не прекалявайте с поливането, за да не се получи обратен ефект и вместо да го подхраните, кореновата му част да изгние от влагата.

Чували ли сте за брашнестата мана? Това заболяване е разпространено по зеленчуците и овошките, най-вече. Ако използвате сода, вие можете да опазите растенията си от болестта.

Пригответе си разтвор от 4 супени лъжици сода, 50 грама сапун, предварително настърган и 10 литра вода. С този разтвор напръскайте растенията. Ако не успеете да унищожите болестта след първото пръскане, препоръчително е да повторите процедурата след още 7 дни.

Възползвайте се от свойствата на содата и подхранете растенията си с нея. Тази съставка върши чудеса. Скоро след като обработите краставиците с разтвора, ще станете свидетели на множество цветове и плод.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес