Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само опитните градинари не изхвърлят връхчетата на доматите

04 юли 2024, 12:25 часа
Реклама

Когато градинарите прищипват домати, често остава въпросът: какво да правят с откъснатите клонки. Много градинари просто ги изхвърлят, без да осъзнават, че тази зелена част от растението може да бъде полезна и дори ценен ресурс.

Доматените връхчета са богати на хранителни вещества и естествени съединения, могат да имат различни приложения в градината и домакинството.

Поливайте доматите 2 пъти в месеца с това и ще ги берете в кофи

Компостиране и подобряване на почвата

Доматените върхове са отличен компонент за компостна купчина. Благодарение на високото си съдържание на органични вещества, те обогатяват почвата с ценни хранителни вещества. Добавянето им помата за създаване на плодороден компост, който може да се използва за подобряване на структурата и хранителните свойства на почвата.

Важно е да запомните, че върховете на доматите, както и другите растителни остатъци, трябва да бъдат добре нарязани и равномерно разпределени в купчината компост за бързо разлагане.

Много градинари използват върховете на доматите, за да направят естествен инсектицид. Алкалоидите, които съдържа, имат инсектицидни свойства, което позволява ефективна борба с вредителите.

За да направите това, връхчетата на доматите трябва да се залеят с вода и да се оставят за няколко дни. Получената инфузия може да се използва за лечение на растения, като ги предпазва от насекоми вредители.

Доматените върхове могат да се използват и като мулч. Мулчирането с върхове помага за задържане на влагата в почвата, предотвратява растежа на плевелите и предпазва кореновата система на растенията от прегряване. Като разпръснете нарязани върхове около растенията, можете значително да подобрите условията им на растеж и да увеличите производителността.

От върховете на доматите могат да се приготвят запарки и отвари, които се използват като тор за растенията. Тези инфузии са богати на микроелементи и полезни вещества, които насърчават растежа и развитието на културите. Използването на такива решения е особено полезно за зеленчукови лехи и оранжерии.

Доматените върхове помагат в борбата срещу гъбичните заболявания. Приготвената инфузия може да се използва за превантивно третиране на растения. Това е особено важно за градинарите, които се стремят да намалят употребата на химически пестициди и да поддържат екологичната чистота на своите култури. За приготвянето на разтвор 2/3 от голяма кофа се пълни с доматени връхчета и се залива с вода. Сместта се оставя да престои няколко дни, след което се прецежда и се разрежда с вода в съотношение 1:2. 

Някои градинари използват върховете на доматите за създаване на естествени аромати и торове. Изсушените и стрити върхове могат да бъдат отличен компонент за приготвяне на домашни торове. Тези смеси помагат за подобряване на структурата на почвата и насърчават здравословния растеж на растенията.

Най-добрият тор за доматите през юли е този

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес