Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поръсете краставиците с това през юли, за да е богата реколтата им

06 юли 2024, 09:14 часа

Ако искате да получите добра реколта от краставици, трябва да отделите много време за грижи за тях. Не само поливане, но и борба с болестите, торене и разбира се, необходимо е мулчиране през юли.

Мулчиране на краставиците през юли 

Мулчирането е много важна процедура, която е необходима, така че влагата да не се изпарява твърде бързо в горещите дни и краставиците да получават необходимата им вода. Много материали могат да се използват за мулчиране, но все пак има някои важни правила, които трябва да се спазват. 

Торене на краставиците с мая - ето как го правят опитните градинари

Как правилно да мулчирате краставици през юли

Мулчирането ще бъде полезно не само ако трябва да запазите влагата в земята. Може също така да намали времето, което прекарвате в градината, тъй като помага да спрете растежа на плевелите и извличането на хранителни вещества от почвата по време на дъждове.

Мулчираната трева обаче трябва да се коси, преди да е започнала да цъфти, в противен случай може да си направите лоша услуга от семената в мулча да поникнат още плевели.

Но когато мулчирате със слама, не забравяйте, че тя може да абсорбира азот от земята. Така че веднъж на всеки 10-14 дни ще трябва да използвате азотни торове, за да поддържате почвата плодородна. И не забравяйте, че слоят слама не трябва да е много дебел - не повече от 5-7 сантиметра.

Преди да започнете да мулчирате краставици, уверете се, че сте отстранили всички плевели от лехите, напоете почвата и след това разпръснете мулча на равномерен слой. Също така имайте предвид, че ако слоят мулч е твърде тънък, той няма да може да предпази почвата от изпаряване на влага или растеж на плевели. И ако е твърде плътен, тогава ще попречи на нормалната циркулация на въздуха.

По време на началния етап на растеж на лозите от краставици се препоръчва торене чрез комбинация от поливане с нитрофоска. За да направите това, добавете 1 супена лъжица нитрофоска към кофа с вода. По време на средата на плододаване, особено през юли и края на лятото, е важно да се осигурят на краставиците необходимото количество калий и да се попълнят запасите от азот. За да направите това, разтворете 0,5 кг оборски тор и 1 супена лъжица калиев сулфат в кофа с вода. Ако по време на засаждането не са били внесени достатъчно органични торове, необходимостта от торене е два пъти по-висока.

Грижата за краставици на открито е по-лесна, тъй като след торене с оборски тор няма нужда да добавяте допълнителни вещества към почвата. В оранжерията обаче е необходимо оборският тор да се смеси с почвата, за да се предотврати появата на вредни насекоми, както и да се отървете от неприятната миризма.

Петна по листата на краставиците - направете това, за да спасите реколтата

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес