Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето какво правят опитните градинари с доматите през юли, за да имат богата реколта

06 юли 2024, 12:38 часа

Доматите са взискателни зеленчуци, за които трябва да се грижите през целия сезон. Не забравяйте за тези няколко правила и скоро ще можете да се насладите на красиви червени домати. Ето как да се грижите за храстите през юли.

Грижа за доматите през юли

Развитието на здрави и хубави домати зависи от много фактори. Те са изложени на болести и атаки от вредители през целия сезон. Основните грижи ще гарантират, че храстите ще дадат хубави плодове.

Още: Извиване на листата на доматите - ето какво трябва да се направи

Подрязване

През юли, както и през юни, трябва да се грижите за доматените клони. Страничните издънки трябва да се отстраняват редовно. Разположени са между главния летораст и петурата. За най-добри резултати доматите трябва да се отглеждат на 1-3 издънки.

Трябва също така да се уверите, че листата не докосват земята. Струва си да запомните това, за да намалите риска от гниене на леторастите. Освен това някои от издънките по-горе също трябва да бъдат премахнати. Всеки клон трябва да има лесен достъп до въздух, което ще му даде пространство за правилно развитие. За да не отслабите храста, трябва да премахнете само 2-3 дръжки наведнъж.

Вредители и болести

Още: Този уникален разтвор с креда ще предпази от болести доматите, пипера и краставиците

Юли е особено опасен месец за доматите поради нападение от вредители. Доматите трябва да се проверяват редовно, за да се търсят признаци на поява на насекоми. Листните въшки са сериозна заплаха, тъй като могат бързо да атакуват цялата култура. Струва си да използвате екологични и естествени спрейове, които ефективно ще възспират вредителите. Можете да пробвате с каша от коприва, оман или хвощ, както и спрейове с добавка на съставки, които се намират в нашата кухня, като прясна мая или мляко.

През юли доматите растат до значителни височини. В този случай имате две възможности. Можете да ги оставите да растат високо, като по този начин си гарантирате повече реколти. Друго решение е да подрежете храста отгоре. Ако изберете втория вариант, ще се фокусирате върху развитието на вече оформените плодове.

Торене и поливане

Още: 10-те най-често срещани болести по доматите

Не забравяйте, че доматите трябва да бъдат наторени през юли, особено когато се отглеждат в контейнери. За тази цел ще свърши работа течен тор, биохумус или обикновен тор за домати, който се предлага в градинарските магазини. Доматите се нуждаят от много хранителни вещества, за да се развиват правилно. Те също трябва да се поливат редовно, дори ако юли не е сух, особено когато се завързват плодовете. Все пак не забравяйте да поливате доматите без да мокрите издънките на храста, за да сведете до минимум риска от болести и нападения от вредители.

Коригиране на клъстери от домати

През юли може също да се наложи да коригирате вашите доматени клъстери. Това включва премахване на някои цветя и дори домати. Преди да стигнете до него обаче, трябва внимателно да разгледате цялото растение. За чери доматите не е необходимо. Струва си да го направите при едроплодните домати.

Регулирането на клъстера ще работи в случай на издънки, върху които няколко домата растат плътно и върху тях все още се образуват нови цветя. В този случай премахването на допълнителни цветя или малки домати може да има положителен ефект върху узряването на вече големите екземпляри. Това е обработка, която ще осигури здравето на цялото растение и растежа на доматите.

Регулирането на клъстерите може също да бъде полезно, когато няколко големи домата се появят на различни места. В този случай премахването на допълнителните цветя или малките плодове също може да има положителен ефект върху узряването.

Коригирането не е задължително и растението може да се справи и без него. Без него обаче следващите домати, които се появяват, може да са малки и да се развиват по-зле.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес