Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-евтиният разтвор, с който ще забравите за маната по доматите

06 юли 2024, 15:37 часа

През летния сезон доматените храсти често се разболяват. Основният проблем е маната, известна още като късната болест.

Заболяването протича с жълти листа, сухи или загниващи стъбла и поява на гниещи петна по развиващите се плодове.

Градинарите с опит знаят един начин, благодарение на който можем да помогнем на храстите да се възстановят. Препоръчаният от тях разтвор може да се използва в оранжерии за предотвратяване на късна болест.

Грижа за доматите през юли - какво трябва да се прави

Най-евтиният разтвор срещу мана по доматите

Необходимо е да се приготви слаб йоден разтвор, като се добави 1 капка фармацевтичен препарат към литър вода на стайна температура. Напръскайте растенията щедро, без да пропускате нито един лист. Йодът няма да им навреди на растенията, тъй като разтворът има ниска концентрация, но ефективно ще унищожи патогените на късната болест.

Лошият вид на стъблата и листата невинаги е признак на заболяване. В някои случаи е достатъчно да регулирате режима на поливане. Всеки сорт домати реагира по различен начин към сухата почва, някои сортове изобщо не понасят липсата на влага.

През целия вегетационен период доматите са обект на много опасни болести и вредители, включително кореново гниене, които са особено вредни, когато доматите са засадени рано на открито. Освен това в момента, когато вегетативната маса започва да расте и до узряването и прибирането на реколтата, доматът е податлив на късна болест, а от началото на цъфтежа до прибиране на реколтата - на алтернария. Освен това много неудобства причиняват насекоми-вредители като червеи, доматени молци, акари и листни въшки.

Маната протича с образуването на петна по листата, най-често с бял ръб. При висока степен на увреждане се появяват тъмни петна по стъблата, плодовете стават кафяви и гниещи. В този случай вече е много трудно да се ограничи този патоген.

При влажни условия се появява слабо сиво-бяло покритие от мицел, което често се образува от долната страна на листата.

Оптималната температура за развитието на мана е +25 °C и наличието на капково-течна влага върху листата, обикновено през нощта. При такива условия инфекцията с късна болест настъпва след около час и половина, а първите й прояви се забелязват след 3-5 дни. Важно е да запомните, че късната болест е активна при температури от +1,5 до +30 ° C, така че дори при тези условия доматите са податливи на това заболяване.

Във фаза на бърз растеж и развитие на вегетативната маса е препоръчително да се използват двукомпонентни фунгициди, съдържащ две активни съставки, едната от които е с контактно действие - много бързо потиска патогена, ако е върху листната повърхност. Вторият компонент прониква вътре и поддържа растежа на вегетативната маса, предотвратявайки болестта отвътре. Важно е да се постигне добро приложение на лекарството, за да се предпазят доматите от късна болест. Броят на третиранията за сезон е не повече от четири.

В момента, когато растежът на вегетативната маса вече не е толкова активен, но листният апарат продължава да расте, препоръчително е да се използват трансламинарни фунгициди, които са насочени към предотвратяване на късната болест на доматите.

Връзване на доматите - ето как е правилно да се прави

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес