Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 причини морковите да растат криви и с рога и как да избегнете грешките

06 юли 2024, 11:11 часа

Когато отглеждате моркови, всеки иска да получи страхотна реколта - големи и гладки зеленчуци. Но защо морковите понякога се деформират и заприличват на разклонени чудовища?

Морковите в градинските лехи са един от най-популярните зеленчуци. Не е трудно да се отглежда, реколтата се съхранява дълго време, а вкусът на кореноплод, отгледан в градината, е значително по-добър от купения в магазина.

Но понякога градинарите, изваждайки моркови от земята през есента, са изненадани - как стана така, че кореновата култура не е гладка и равномерна, а крива и грозна?

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Защо морковите се деформират?

Не разреждате. Една от основните причини, поради които морковите растат криво, са удебелените култури. Ако сте поръсили семена върху градинското легло през пролетта и сте забравили за зеленчука, ще получите „криви линии и завъртулки“. Младите моркови трябва да се разреждат - това осигурява на зеленчука достатъчно пространство за растеж. В същото време се опитайте да не повредите корените на разсада, останал в земята. Разстоянието между растенията в един ред трябва да бъде най-малко 5 см.

Лоша почва. Морковите растат зле на тежки глинести почви. Почвата за моркови трябва да е рохкава. Ето защо, на тежки почви е полезно да добавите пясък за копаене в размер на една кофа на квадратен метър.

Не се увличате по органиката. Торенето с пресен оборски тор трябва да се избягва - това е една от причините морковите да растат деформирани. Морковите обичат фосфорно-калиеви торове.

Кога да засадите моркови в домашната градина?

Неправилно поливане. Ако е имало суша и след това сте напоили обилно лехите с моркови, те могат да се напукат. Опитайте се да поливате зеленчука редовно и не забравяйте да мулчирате почвата. Това ще помогне да се запази влагата, да се намалят плевелите и да се предпазят кореноплодите от прегряване.

Между другото, ако лятото е дъждовно, не е необходимо да поливате морковите. Излишната влага е вредна за него: централният корен започва да умира, образуват се малки странични корени и резултатът е разклонено чудовище.

Как да отгледаме моркови?

Друг съвет за градинарите, които се интересуват от добра реколта от моркови, е да засадят лук, грах и маруля до този зеленчук. Помагат си да растат, но е по-добре да не засаждате домати и чушки до моркови.

След второто прореждане на морковите полейте младите растения с разтвор на манган. След три седмици повторете това поливане. За 10 литра вода - 3 g манган и 2-3 g борна киселина. Това е достатъчно за 4 квадратни метра насаждения. Морковите ще бъдат чисти. Не забравяйте да полеете морковите с чиста вода, преди да направите това.

Ако искате да отглеждате моркови за ядене през лятото, засадете семената рано през пролетта. Ако искате да приготвите зеленчук за зимата, засадете по-късно - дори през юни.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес