Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чесън - кога е най-добре да се прибере реколтата

06 юли 2024, 09:32 часа

Чесънът в градината не се нуждае от много грижи. Отглежда се лесно, така че градинарите могат да започнат да го берат още през лятото. Но за да се радвате на изобилна реколта, която се съхранява добре, през зимата, важно е да го извадите от почвата в правилния момент. 

Кога е най-добре да се вади чесън?

Чесънът може да се изкопае през лятото. Най-добре е да го извадите сутрин или в хладен ден, за да избегнете изсъхване.

Отглеждане на чесън - Малко известен, но много ефективен селски метод

Когато изкопавате чесъна, е важно да почистите главите от почвата и стъблата, да отрежете стъблата и корените и да сортирате главите.

Пролетният чесън се вади 3-4 седмици след зимния ( той е най-добре да се извади в средата на юни или най-късно началото на юли). Не трябва да го изкопавате твърде рано, защото може още да е мек отвътре. И ако закъснеете и изкопаете чесъна много по-късно, зеленчукът няма да може да се съхранява дълго време, така че ваденето му трябва не само да се осъществи навреме, но и да се извърши по правилния начин.

Като цяло трябва да се разбере, че периодът на зреене на чесъна зависи от сорта и климатичните условия на отглеждане. Раннозреещите сортове зимен чесън се изкопават 90 дни след появата на разсад, а къснозреещите сортове след 110 дни. Най-добре е да изкопаете чесъна сутрин или в хладен ден, тъй като силната топлина може да изсуши скилидките.

Кога се вади летен чесън?

Няма точен период. Времето за окопаване се определя по започналите да пожълтяват листа. За да разберете дали е време да го изкопаете, просто изкопайте произволно 2-3 глави, за да получите представа колко е узрял зеленчукът.

Зрелият летен чесън започва да се огъва към земята, а върхът му пожълтява. Лобовете лесно се отделят и почистват от люспите, а люспите на главите стават лилави.

Как правилно се прибира реколтата от чесън?

Чесънът трябва да се вади в сухо и слънчево време. Изкопайте главите с вила или лопата заедно с листата и стъблата. Внимателно ги почистете от почвата и ги поставете да изсъхнат. Можете да вържете чесъна на снопчета или да го вържете на слънце. След няколко седмици отрежете стъблата и корените.

След това чесънът трябва да бъде сортиран. Отстранете заразените и повредени глави. Ако е започнал да пониква, трябва да се отървете от поникващите глави, защото те се съхраняват лошо и могат да навредят на главите, които се съхраняват до тях.

Торене на лука и чесъна през юни - ето как се прави

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес