Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С този специален тор целината ще расте като луда

04 юли 2024, 14:13 часа
Реклама

Целината е съставка на много ястия, придавайки им характерен вкус и уникален аромат. Освен това, тя е много популярен зеленчук сред хората, които се грижат за здравословната диета поради високото си съдържание на хранителни вещества. Отглеждането на целина в градината не е лесна задача, тъй като тя е доста взискателно растение. Въпреки това, с малко специализирани познания, можете да получите изобилни реколти. Как да се грижим за целината през юли? В допълнение към основните грижи, днес ше ви дадем рецепта за естествен тор, благодарение на който зеленчуците растат големи и здрави.

Как да се грижим за целината през юли?

Най-популярен в българската кухня е коренът от целина, защото е основна съставка на много супи, особено бульони. Подчертава вкуса на ястията и им придава характерен аромат. Освен това е истинска витаминна бомба, защото съдържа редица витамини и минерали, които са необходими за нашето здраве. Целината може успешно да се отглежда и в домашни градини, но трябва да се има предвид, че нейното отглеждане не е от най-лесните. Има доста високи изисквания както към почвата, така и към използваните торове.

Още: Този уникален разтвор с креда ще предпази от болести доматите, пипера и краставиците

През лятото не можем да пренебрегнем важна процедура за грижа, която е поливането. Този зеленчук изисква постоянен достъп до вода, особено при продължителна суша. От своя страна дефицитът на вода допринася за влошаване на качеството на културите, твърдостта на корените и причинява преждевременно пожълтяване на листата. Целината се отглежда най-добре в плодородни, умерено компактни почви с отличен воден капацитет. В същото време внимавайте да не направите субстрата прекалено сух или прекалено мокър, тъй като това може да наруши растежа на корените.

Също така си струва да запомните, че целината има високи хранителни изисквания. През юли има нужда от калий, който влияе върху добива и качеството на корените. Освен това целината е чувствителна към недостиг на калций, тъй като може да доведе до изсъхване на листата и загниване на корените.

За съжаление, целината е податлива на различни болести и вредители, така че трябва да се погрижите за растителната защита (в противен случай реколтата ще бъде лоша). В случай на заболявания трябва да внимавате за брашнеста мана, кореново гниене, сива плесен и септориоза. Най-често срещаните вредители са листни въшки, паяжинообразуващи акари, морковени акари, както и охлюви и гризачи.

Още: Защо чесънът пожълтява в градината и как да решим проблема?

Пепелен тор за целина

За да го приготвите, използвайте пепел. Добавете литър пепел към 20 литра вода и разбъркайте добре. След това изсипете сместа в лейка и полейте целината. Дървесната пепел е богата на много микро- и макроелементи, включително калий, фосфор, калций, магнезий, желязо, манган, бор и молибден.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес