Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дават стотици милиони на фирмите, осигурили газ в Чирен през кризисната 2022 г.

04 юли 2024, 17:26 часа
Реклама

Служебният кабинет прие програма, която предвижда държавата да изплати компенсация за поетия риск на фирмите, които през 2022 г. напълниха газохранилището в Чирен. Правителството на Димитър Главчев одобри отпускане на общо 278 милиона лева за тези компании, които насред кризата се състезаваха на търгове, за да докарат скъпо неруско синьо гориво.

Кризата и предприетите мерки

Припомняме, че през април 2022 г. „Газпром“ отряза кранчето на България, защото страната ни, тогава управлявана от кабинета „Петков“, отказа да плаща в рубли по схемата на диктатора Владимир Путин, тъй като това бе в противоречие с договора.

Разразилата се енергийна криза заради войната в Украйна накара цяла Европа да търси други източнизи на газ, за да се запаси за зимата. Европейската комисия задължи страните членки да запълнят газохранилищата си до определени нива. Тогава частни компании у нас успяха да доставят достатъчно количества алтернативно синьо гориво.

Снимка: БГНЕС

Още: Обрат с цената на газа за юли

Откъде идва компенсацията?

Кабинетът сега ще компенсира предприятията, участвали в запълването на газохранилището в Чирен в периода 1 май – 11 октомври 2022 г. Вече има такава възможност заради успокояването на цените.

Първо обаче служебното правителство на Димитър Главчев ще изпрати решението си на Европейската комисия и плащанията ще започнат само ако тя няма никакви възражения. Парите ще са от Фонд „Сигурност на електроенергийната система“.

Поемайки "определен търговски риск, те са допринесли за постигане на заложената цел за запълняемост на хранилището минимум 80% в съответствие с Плана за действие при извънредни ситуации, изготвен по силата на еврорегламент (ЕС) 2017/1938 от 25.10.2017 г. на Европейския парламент и на Съвета", пише в решението на правителството от заседанието в сряда, 3 юли.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес