Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Време за ягоди и още 5 важни неща за правене на вилата през юли

04 юли 2024, 16:24 часа
Реклама

Юли е месецът, в който започва жътвата, но не само. Опитни градинари ни казаха какво е важно да не забравите да правите в разгара на лятото на вилата.

Градинарите са свикнали да бъдат „вързани“ към земята и насажденията през лятото. Невъзможно е да забравите да поливате или наторявате растенията, да се откажете от узряването на плодовете или да пренебрегвате капризите на времето и вредителите.

Градинарите имат списък с важни задачи, планирани почти седмица по седмица.

Какво да засадим през ЮНИ в градината?

1. Подрязвайте овощните дървета

През юли трябва да започнете резитбата на ябълкови, крушови, сливови и черешови дървета. Премахнете вертикалните издънки в горната част на короната, връхните издънки на скелетните клони и не забравяйте базалните издънки, също е по-добре да ги отрежете. Нека добавим, че „върховете“ се считат за нежелано явление, тъй като те отнемат много сила от растението и пречат на плододаването. Характерно за тях е, че растат вертикално нагоре, листата им са по-едри, а пъпките са на рядко разстояние.

2. Наторете вашите ягодоплодни храсти

Ако юни е дъждовен, това е особено важно. Водата отмива хранителните вещества от почвата и храстите ще пострадат. Определено трябва да ги подхраните.

3. Вода, ако е горещо

Поливането трябва да се регулира особено внимателно в средата на лятото. Ако има много валежи, по-добре е храстите да не се поливат допълнително. Ако е горещо, тогава трябва да поливате плодовете поне веднъж на две седмици. Изчислението за храсти е както следва:

·       10-20 литра вода за всеки млад храст,

·       30–40 л - за възрастен.

При горещо време ябълковото дърво трябва да се полива веднъж на всеки две седмици:

·       3-5 годишно дърво - 50-80 литра вода,

·       7–10 годишно дърво – 120–150 литра вода,

·       дърво на възраст над 12-15 години - до 30 кофи.

Кога и какво да правим в градината през лятото?

4. Отделете време за ягоди

Обикновено реколтата от ягоди завършва през юли, ако говорим за неремонтни сортове. Когато последните плодове са събрани, трябва да подготвим храстите за почивка. Процедурата е следната:

·       премахване на стари листа и пипала,

·       разхлабете почвата около храстите,

·       третирайте храстите със силни лекарства според инструкциите, ако ягодовото растение е болно от нещо.

5. Торете градинските си дървета

За да могат дърветата да усвояват по-бързо хранителните вещества, по-добре е да ги торите лист по лист със сложни торове в концентрация, наполовина по-ниска от указаната в инструкциите.

6. Третирайте растенията срещу болести и неприятели

При влажно време инфекциите са особено активни. За да не превземат цялата градина, погрижете се за навременна профилактика. Тъй като е опасно да се използват силни химикали при узряване на бъдещата реколта, използвайте биологични.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес