Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този уникален разтвор с креда ще предпази от болести доматите, пипера и краставиците

04 юли 2024, 13:32 часа
Реклама

Зеленчуците от собствената ви градина са вкусови и витаминозни бомби. Преди обаче да попаднат в чинията ви, те трябва да отлежат при оптимални условия. Понякога излагането на слънце и поливането не са достатъчни, за да се получат здрави и плододаващи култури. И така, как можете да подпомогнете растежа на доматите, краставиците и чушките? Има много отговори, но един от най-ефективните е използването на смес от тебешир и фосфор.

Креда и фосфор за растеж на зеленчуци

Смес от вода, креда и хранителна фосфорна киселина е рецепта за буйни и здрави реколти от чушки, домати и краставици. Известен като калциев нитрат или калциев азотен тор, той осигурява най-важните хранителни вещества, необходими на зеленчуците.

Още: Защо чесънът пожълтява в градината и как да решим проблема?

Азотът е необходим за синтеза на протеини, ензими и хлорофил, който подпомага растежа на растенията. Калцият е още по-добър - той участва в изграждането на клетъчните стени, което подобрява здравината и здравето на растенията и помага на растенията да издържат по-добре на неблагоприятни условия на околната среда, като суша или високи температури. Всичко това води до едно - по-големи, по-качествени култури, богати на хранителни вещества.

Приготвяне на разтвор за 200 литра вода

Калциевият нитрат е популярен тор, използван при зеленчукови култури като краставици, домати и чушки. Можете успешно да го направите сами, но не забравяйте да следвате точните инструкции.

Още: Какво привлича комарите в градината? Засадете тези растения и бързо ще видите разликата!

Колко калций?

26,5% калциев оксид (CaO) се превръща в 265 mg калциев оксид на 1 литър вода. Превръщането в чист калций (Ca) изисква умножение по коефициент 0,715, което означава, че получавате 190 mg чист калций на литър вода.

Колко креда?

Кредата или калциевият карбонат (CaCO₃) също е източник на калций. 1 грам креда съдържа 400 mg чист калций. За да получите 265 mg калций на литър вода, разделете 265 на 400, което означава 0,66 грама креда на литър вода.

За да приготви разтвор за 200 литра вода, градинарите използват уравнението: 0,66 грама креда x 200 литра = 132 грама креда.

Приготвяне на калциево-фосфорен разтвор

За да приготвите калциево-фосфорния разтвор, ще ви трябва варел с вода (за предпочитане дъждовна). Нуждаете се също от ленти или инструменти за оценка на pH на водата в началото и в края. За тази цел пригответе креда и хранителна фосфорна киселина за подкисляване.

1. Измерване на pH на дъждовната вода

Първо измерваме pH на дъждовната вода, обикновено то е около 6,8 - 7 pH.

2. Добавяне на кредата

Смелете кредата и я хвърлете в бурето с вода, за да създадете варно мляко. Разбъркайте добре, така че калцият да се разтвори равномерно и след нанасяне в почвата да достигне равномерно до корените на растението.

3. Измерване на pH след добавяне на креда

След старателно разбъркване измерваме pH, което трябва да бъде приблизително 7 - 7,5 pH.

4. Подкисляване на водата

Подкиселяваме водата с фосфорна хранителна киселина до ниво на pH 5,8 - 5,9. Добавете 10 ml фосфорна киселина, разбъркайте и измерете pH.

Ако pH все още е твърде високо, добавете още няколко милилитра фосфорна киселина и измерете pH отново.

Поливане на растения с разтвор на калций и фосфор

Така приготвеният калциев разтвор е идеален за поливане на краставици, домати и пипер. Калцият е ключов хранителен елемент, който подпомага развитието на корените, цъфтежа и плододаването на тези растения. Това се случва след производството на въглеродна киселина, която се създава от реакцията на вода с въглероден диоксид, произведен от гъбички и бактерии в почвата или водата. След разтваряне калциевият карбонат се разлага - растенията абсорбират калциеви катиони.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес