Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Връзване на доматите - ето как е правилно да се прави

04 юли 2024, 12:15 часа
Реклама

Връзването на растения в градината може да се нарече друга агротехническа техника. Връзват се не само увивни растения, но и доматените храсти.

Въпреки факта, че самата техника е проста и позната на всички, мнозина продължават да правят грешки, което се отразява на реколтата.

Кога и как да вържете домати и какви грешки трябва да се избягват, за да се радвате на богата реколта.

Поливайте доматите 2 пъти в месеца с това и ще ги берете в кофи

Кога да вържем доматите?

Основният знак е началото на цъфтежа на доматените храсти. До този момент разсадът е станал доста висок и без опора може да се счупи под тежестта на плодовете или от вятъра. Градинарите използват канап, бинтове, въжета от юта и дори тел за връзване на доматите.

Основната грешка на градинарите е слаба опора, към която привързват храстите. Стойката трябва не само да е здрава, но и да стои здраво в земята, за да не се срути заедно с насажденията. Когато фиксирате стъблата към опорите, не трябва да ги прищипвате, в противен случай можете да нарушите храненето на издънките.

И още един важен момент е навременното отстраняване на горните издънки на храстите, за да се насочат силите към образуването и узряването на плодовете.

За да се развиват нормално растителните култури и да протичат всички жизненоважни процеси, доматите се нуждаят от балансирано торене (разнообразие от микроелементи, макроелементи). Поради липса на хранителни вещества храстите отслабват и стават малки. В допълнение, вкусовите свойства на културата се намаляват, дори ако самият зеленчуков сорт се счита за обещаващ.

Благодарение на достатъчно количество азот, когато храстите се развиват активно преди периода на закрепване на цветята, зелената маса расте активно, образуват се силни стъбла и здрави фотосинтетични листа. В същото време количеството азот е ограничено, когато на храста се образуват първите пъпки. Ако това не бъде направено, зеленината ще продължи да расте и няма да се образуват съцветия, от които в крайна сметка ще се появят първите плодове.

Основният елемент, необходим за цъфтежа и плододаването, е фосфорът. Вегетативният растеж обаче изисква малко фосфор. Без това вещество доматите не абсорбират добре азота. Растенията изискват калий. Основната му задача е да отговаря за баланса на въглехидратите и хранителния прием. И от началото на плододаването на растението веществото е отговорно за насочването на въглехидратния поток от листата към зреещите плодове. Сярата е отличен компонент, отговорен за синтеза на протеини.

Борът и медта са необходими за торенето на доматите, но в малки количества. Без мед цветните стъбла не се развиват, а без бор плодовете не завръзват. В допълнение към тези елементи, доматите изискват цинк, магнезий, манган и други микроелементи.

Най-добрият тор за доматите през юли е този

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес