Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАС потвърди: Каракачанов е дискриминирал ромите от с. Войводиново

04 юли 2024, 17:13 часа
Реклама

Върховният административен съд потвърди второ произнасяне на Административния съд София-град, че бившият председател на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов е осъществил дискриминационен тормоз с антиромските си изявления в с. Войводиново през януари 2019 г. в качеството си на вицепремиер и министър на отбраната. Това съобщиха от Българския хелзинкски комитет.

На два пъти преди това Комисията за защита от дискриминация се произнася, че дискриминация в изявленията няма. За първи път комисията се произнесе така през януари 2020 г., но през юни 2021 г. ВАС върна преписката за ново произнасяне, посочвайки, че дискриминация е налице.

След връщането на преписката на КЗД отнема цели 2 г. да проведе нови заседания по преписката и отново я обявява за решаване. Още: Осъдиха България да плати 118 000 евро на ромите, изгонени от Войводиново

През септември 2023 г. комисията отново постановява, че Каракачанов не е осъществил дискриминация на основата на етнос. Това решение е обявено за нищожно от АССГ през декември м.г. поради пряко противоречие с мотивите на ВАС от 2021 г. След обжалване и на това произнасяне от Каракачанов делото отново попада във ВАС.

С новото си решение, постановено в края на миналата седмица, съдът посочва, че КЗД трябва наново, за трети път, да се произнесе, като изрично се съобрази с мотивите на първоинстанционния съд.

Жалбоподатели по преписката са ромската правозащитна организация "Единство" и председателят ѝ Ачо Йорданов. Още: Сагата "Войводиново" - 55 роми са подали жалби в Страсбург

"Този казус е куриоз", коментира адв. Адела Качаунова, съпредседател на БХК, който предоставя правна помощ на жалбоподателите.

"През януари 2019 г. един вицепремиер нарушава закона, което ВАС констатира на два пъти, а специализираният национален орган по равенството КЗД не вижда това и се оказва неспособен да разпознае явна дискриминация. Продължителността на производството пък е прекомерна – това не е сложен казус и буди недоумение защо е това забавяне от страна на институцията, което обезсмисля и евентуалното наказание, което следва да се наложи", допълни тя. Още: Съдът в Страсбург: България трябва да осигури алтернативни жилища на роми от Войводиново

Казусът "Войводиново" е от януари 2019 г., когато след престъпление, извършено от двама установени и осъдени младежи, ромите от селото са колективно наказани с прогонване вследствие на масови протести срещу тях в селото. Във връзка с тези събития Европейският съд по правата на човека установи, че българските власти са извършили нарушение на чл. 8 във връзка с чл. 14 от Европейската конвенция за правата на човека (дискриминация при упражняване на правото на личен и семеен живот). В решението Съдът в Страсбург обръща изрично внимание на изявленията на вицепремиера Каракачанов по време на събитията, напомнят от БХК.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес