Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Белезите на успеха: Боряна Калейн, устремена към oлимийските медали в Париж

04 юли 2024, 17:15 часа
Реклама

Преди 11 години, на първото си състезание за Световната купа в Румъния, българската гимнастичка Боряна Калейн счупва левия си крак, докато изпълнява съчетанието си с топка по мелодията на "Memory" от мюзикъла "Котките". Художествените гимнастички може да изглеждат деликатни, докато се плъзгат грациозно между обръчите и хващат бухалки, докато правят шпагати във въздуха, но под лъскавите трика често се крият белези от сериозни травми.

От румънската трагедия до олимпийските надежди

В случая на Калейн неуспехът от 2013 г. не последната ѝ сериозна травма на крака, но въпреки пораженията, тя не е нищо друго освен устремена към Париж 2024 за втората си Олимпиада, където ще бъде с реален шанс за медал.

Боряна Калейн

"Стъпих накриво от един скок и започнах да усещам болка", каза 23-годишната гимнастичка пред "Ройтерс", припомняйки си инцидента. "Казах на треньорката си, че не е много болезнено и се чувствам достатъчно добре, за да се състезавам, но след това се влоши."

Скоро рентгенова снимка потвърди, че Калейн е получила тежко счупване и трябваше да бъде откарана в болница за операция. "Беше много тежък момент", казва тя. "Когато майка ми ми каза да спра със спорта, защото здравето ми е най-важно, аз ѝ казах: "Не, аз ще бъда най-добрата гимнастичка, ще видите".

Три счупвания, три операции, една мечта

Тя се възстановява от травмата и продължава, но през 2014 г. чупи десния си крак, а през 2016 г. отново левия. "Вторият и третият път ми беше по-лесно, защото знаех, че мога да го преживея", казва Калейн.

Боряна Калейн

"Аз просто обичам този спорт. Това е моят живот, наистина. Претърпях три операции, но никога не съм спирала да обичам художествената гимнастика. Наистина се надявам на Олимпиадата в Париж да постигна същия успех като българския ансамбъл в Токио".

Българският ансамбъл, който е печелил 5 медала на олимпийски игри, завоюва злато в многобоя на отборната надпревара на игрите в Токио преди 3 години.

Емоционалните съчетания, разкриващи живота на Боряна Калейн 

Калейн започва да тренира, когато е на около 6 години, при Марияна Памукова в клуб "Левски-Триадица" в София, където двете работят заедно вече близо 18 години. Любимата ѝ гимнастичка за всички времена е трикратната световна шампионка в многобоя Мария Петрова, с която Калейн се запознава, докато се състезава на 8 години. "Тя ми каза, че имам голям талант и един ден мога да бъда една от най-добрите гимнастички в света", спомня си тя.

Боряна Калейн

В момента Калейн е пета в индивидуалния многобой в света, на седем точки от челната тройка, водена от световната шампионка от Германия Даря Варфоломеев. Тя ще изпълни олимпийското си съчетание с обръч на "S-Class" на K-Pop групата Stray Kids и е планирала съчетанието си с топка на тема "Never Enough" от мюзикъла "Най-великият шоумен".

"Наистина се надявам на медал", казва Калейн. "Моите съчетания ще представят моя живот в гимнастиката. Обръчът е началото - моето детство. Топката е моментът, в който започнах да печеля медали.Бухалките ще представят трудните моменти - когато не знаеш дали има причина да правиш това, което правиш и си уморен. А лентата ще бъде финалът, защото тогава открих силата в себе си и повярвах, че мога да направя всичко."

ОЩЕ: България очаква нов олимпийски медал индивидуално в художествената гимнастика

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес