Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да торите картофите през юли, за да е богата реколтата им

04 юли 2024, 12:33 часа
Реклама

През юли картофите активно образуват грудки. През този период растението се нуждае от допълнително торене, за да осигури голяма и висококачествена реколта. Правилното торене спомага за укрепването на растенията, повишава устойчивостта им към болести и подобрява вкуса на клубените.

Какви торове и методи на подхранване са най-ефективни за картофите в средата на лятото?

Азотът играе ключова роля в растежа на картофите, но прилагането му трябва да бъде внимателно през юли. Излишъкът от азот може да причини прекомерен растеж на върховете в ущърб на образуването на клубени. Най-добрият вариант е използването на азотни торове в комбинация с други елементи.

За мързеливи градинари: Поръсете картофите с това и реколтата им ще е 3 пъти по-богата

Например, амониев нитрат или карбамид, разреден във вода, ще помогне за поддържане на растението през първата половина на юли, но е важно да не се превишава препоръчителната доза.

Фосфорът е необходим за развитието на кореновата система и ускоряване на образуването на грудки. Суперфосфатът или амофосфатът са отлични източници на фосфор.

Калият помага за подобряване на вкуса на картофите и повишава тяхната устойчивост на неблагоприятни условия. Калиевата сол или калиевият сулфат са най-добрите варианти за подхранване през юли. Тези елементи трябва да се добавят към почвата или да се използват под формата на разтвори за кореново поливане.

Органичните торове, като компост, хумус или оборски тор, осигуряват на растенията всички необходими хранителни вещества и подобряват структурата на почвата.

През юли е особено полезно да се използват течни органични торове. Инфузията на пилешки или оборски тор, разредена с вода в съотношение 1:10, служи като отличен източник на хранителни вещества за картофи. Органичните торове не само снабдяват растенията с хранителни вещества, но и активират микрофлората на почвата.

За пълноценно развитие картофите се нуждаят не само от макроелементи, но и от микроелементи като бор, манган и цинк. Недостигът им може да причини различни физиологични нарушения и да намали производителността. Използвайте специални сложни торове, съдържащи микроелементи, или пригответе разтвори от микроелементни торове. Важно е да се извършва такова торене върху листа, така че микроелементите да се абсорбират бързо от растенията.

Приложение на торове: основни правила

Има няколко основни правила, които трябва да имате предвид, когато торите картофите през юли.

Първо трябва да се прилагат торове върху влажна почва, за да се избегне изгарянето на корените.

Второ, торенето трябва да се извършва вечер или сутрин, когато слънцето не е твърде активно. Това позволява на растенията да усвояват по-добре хранителните вещества и предотвратява тяхното изпаряване.

Също така е важно да разпределите тора равномерно върху цялата площ на лехите, така че всички растения да получат необходимите хранителни вещества.

Правилното поливане засилва ефекта от торенето. През юли почвата често изсъхва, което се отразява негативно на усвояването на хранителните вещества. Редовното поливане помага за поддържане на оптимална влажност на почвата.

В началото на юли полейте картофите с това за богата реколта

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес