Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сблъсъкът на титаните: Германия и Испания в битка за полуфиналите на Евро 2024

04 юли 2024, 17:58 часа
Реклама

Двете най-успешни страни в историята на европейските първенства се изправят една срещу друга на четвъртфиналите на Евро 2024. В петък Германия и Испания ще мерят сили кой заслужава да бъде на полуфинал, а мнозиина смятат, че победителят от този мач ще грабне и титлата.

Германия срещу Испания в четвъртфинална драма на Евро 2024

Въпреки че са спечелили по три евротитли, повече от всяка друга нация, и са изиграли повече мачове на Европейското първенство от всички останали отбори, това ще бъде едва четвъртата среща между двата гранда на еврофиналите.

Германия Испания

Първата се състоя във Франция през 1984 г., когато Западна Германия защитаваше титлата си и попадна в една група с Испания, Португалия и Румъния. Те се срещнаха в последния мач, като германците бяха на върха с три точки (за победа се присъждаха две точки), докато Испания и Португалия имаха по две. Тогава Испания успява да изпрати германците у дома, след като Антонио Македа вкарва в 90-тата минута, за да даде победата на "Ла Фурия".

Историята се повтаря: Германия и Испания отново един срещу друг

Западна Германия обаче си отмъщава четири години по-късно на родна земя, когато отново се срещат във финалния мач на групите, но този път Бундестимът оглавяват класирането. Испания се нуждаеше от победа, за да се класира напред, но в Мюнхен тя не беше равностойна на домакините и тимът на Франц Бекенбауер постигна комфортна победа с 2:0 благодарение на попадението на Руди Фьолер.

Испания и Германия не се срещат отново на турнира до Евро 2008. "Ла Фурия Роха" беше спечелила една титла, когато беше домакин на финалите през 1964 г., докато Германия имаше три в актива си и за първи път се сблъскаха на финал. Фернандо Торес вкара единствения гол, като Испания спечели втората си титла, първата си победа в голям турнир от над 40 години насам, с което започна период на испанска доминация във футбола.

Германия Испания

Германия и Испания в борба за надмощие на Евро 2024

Четири години по-късно те стават първият отбор, който защитава европейската титла, като побеждават Италия с 4:0, а през 2010 г. печелят първия си трофей от Световната купа, като по пътя си побеждават Германия на полуфинала.

Мачът този петък има характер на ранен финал, като Испания е може би най-вълнуващият за гледане отбор на турнира и единственият, който спечели и четирите си мача дотук, докато домакините от Германия впечатлиха повече от другите отбори, определяни като фаворити преди началото турнира. Ако очакванията се сбъднат, победителите ще са на път да завоюват рекордна четвърта корона. Голямото дерби ще се изиграе на 5 юли от 19:00 часа българско време.

ОЩЕ: Звезда на Испания отсече: "Пенсионираме Тони Кроос още в петък"

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес