Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви опасности крият автоматичните автомивки?

07 октомври 2024, 15:29 часа • 493 прочитания

Автоматичните автомивки би трябвало да бъдат отлично изобретение. Те ви позволяват да премахнете мръсотията от каросерията, да я изсушите и дори да го покриете със слой лак по-бързо, отколкото собственикът на колата изпива чаша кафе. И всичко това, като правило, на по-ниска цена, отколкото стандартните автомивките искат.

Как се мие колата в студено време

Въпреки това, много шофьори, които използват автоматично оборудване, имат различни оплаквания - от дефекти в работата на самата автомивка и лошо качество на измиване до необходимостта от последващи козметични ремонти на каросерията на автомобила. Какви са причините за това?

Снимка: Auto.Mail

Комплекси за измиване на автомобили са разделени на два основни типа въз основа на организацията на работното пространство в тях - тунел и портал. В първия автомобилът поставя колелата си на своеобразен конвейер и с негова помощ се движи през тунел през няколко автомивки. Всеки от тях извършва своя собствена процедура - от пръскане и нанасяне на препарати до изплакване и изсушаване. Този тип е най-бързият и ви позволява да измиете повече автомобили за едно и също време.

Още: Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Вторият тип мивки са нещо като роботизирани перални. Това е кутия, в която колата стои неподвижно на едно място, а водните процедури се извършват една след друга от роботизиран комплекс, който движи U-образна рамка върху каросерията или L-образна от всички страни. Освен това и двата вида автомивки могат да бъдат контактни (с въртящи се четки) или безконтактни (със струи вода и въздух под високо налягане).

Най-голям брой оплаквания, като правило, са от контактните автомивки. Състоянието и износването на използваните от тях текстилни и полиетиленови валяци и четки често не се следи от собственика и те не се подменят навреме (ако въобще се сменят). Да, и микрочастиците от пясък, каквото и да се каже, могат да се утаят върху повърхността за миене. Особено след посещения от мръсни автомобили, които дълго време не са подлагани на водни процедури.

Снимка: Auto.Mail

Миенето на следващи автомобили с такива четки крие риск от увреждане на боята – от загуба на блясък до дълбоки драскотини. Някои експерти сравняват автоматичното контактно измиване на автомобили с разпръскване на мокър пясък върху купето на автомобила. Поради тази причина те самите не използват услугите на подобни комплекси.

Второто често срещано оплакване от шофьорите също е свързано с контактните измивания. Други въртящи се четки и ролки върху тях могат да повредят изпъкнали, както и недостатъчно добре закрепени части и елементи на тялото. Например аеродинамични комплекти за каросерия с големи спойлери и крило.

Още: Как да почистите колата под капака, без да създадете проблеми

Някои са особено дълги и крехки, като рискуват да се счупят и да останат в локви от мръсна вода и отмита пяна. Ето защо не е изненадващо, че шофьорите, преди да влязат в контактна автомивка, ги развиват, за да ги върнат на мястото им след интензивен душ. Понякога, особено ревностно работещите ролки за измиване дори откъсват страничните огледала или перата на чистачките на предното стъкло.

Снимка: Auto.Mail

Както контактните, така и безконтактните автоматични системи страдат от един общ недостатък - лошо качество на почистване на сложни и труднодостъпни повърхности. Независимо от принципа на работа, формата на почистващите елементи и дори функцията за измиване на долната част на автомобила, те обикновено не мият джанти (особено тези с много спици и сложни шарки), странични огледала, вдлъбнати повърхности като например ниши за регистрационен номер, щампования на панели и брони със сложна форма.

Освен това след автоматично измиване отворите на вратите и капака на багажника, праговете, арките на колелата и пространството под спойлера гарантирано остават поне мокри (или дори мръсни). Тук е уместно да се припомни и недостатъчно доброто изсушаване на тялото с въздушни потоци под налягане. Почти винаги по метала остават капки, които изсъхват и се превръщат в петна по боята. И автоматичният комплекс няма да почисти постелките вместо вас, за разлика от традиционния, където служителите ще направят всичко вместо вас или в автомивка от типа „направи си сам“.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес