Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Автомобилни производите масово намаляват прогнозите си за печалби

01 октомври 2024, 11:31 часа • 274 прочитания

Големите европейски производители на автомобили започнаха да предупреждават инвеститорите за коригиране на годишните си прогнози за печалби, съобщава агенция Reuters. Както масовите, така и премиум марките очакват намаляване на възможните печалби поради слаби продажби. И пазарът веднага реагира с падане на цените на акциите.

Още производители променят „електрическите“ си планове

Сред концерните, които понижиха прогнозите си за печалба за 2024 г., са Volkswagen Group и Stellantis. Последният например очаква норма на печалба от не повече от 7%, а Volkswagen коригира прогнозата си за втори път през последните три месеца. В резултат на това акциите на Stellantis паднаха с 11% до най-ниското си ниво от декември 2022 г. Volkswagen загуби 2,8% само за ден в началото на седмицата.

Що се отнася до премиум сегмента, подобни предупреждения вече излязоха например от Mercedes-Benz, BMW и Aston Martin. Британската компания също изпитва сериозни проблеми с капитализацията: както в случая със Stellantis, цените на акциите й паднаха до най-ниската си точка за последните две години, като спадът им е с 20%.

Още: Германия иска да спаси изпадналата в криза автомобилна индустрия

Анализаторите на агенцията смятат, че европейските производители губят от китайските конкуренти, защото не са в състояние да разработят нови модели за същото кратко време и да ги продават на ниска цена. Продажбите на електрически автомобили в Европа падат, а в Китай пазарният дял на чуждите марки намалява. По тази причина европейските производители са лишени от сериозни парични потоци.

Рязък спад в акциите на европейските автомобилни гиганти

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес