Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Еврокомисар: България не може повече да отлага решението за промените в ПВУ

07 октомври 2024, 17:21 часа • 528 прочитания

Министърът на финансите Людмила Петкова проведе среща с еврокомисаря по икономика Паоло Джентилони преди заседанието на Еврогрупата. На нея двамата обсъдиха напредъка на България относно изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), както и изготвените от правителството предложения за промени по плана и съдържанието на глава REPowerEU, съобщиха от финансовото ведомство.

ЕК ще рестартира оценката по  ПВУ всеки момент

По време на срещата стана ясно, че Европейската комисия всеки момент ще рестартира периода на оценка на изпълнението на реформите и инвестициите по второто плащане по ПВУ, както и че България не може повече да отлага вземането на политическо решение по измененията на ПВУ. Министър Петкова информира, че служебното правителство ще предприеме действия за обсъждане и одобряване от Народното събрание на изготвените промени в Плана.

Още: "Ще загубим милиарди": Финансовият министър поиска мандат от парламента да довърши преговорите по Плана за възстановяване

Подготовката на средносрочния фискално-структурен план и на проектобюджета на страната за 2025 година също бяха обсъдени по време на срещата. Заместник министър-председателят информира комисар Джентилони, че основните политики, насоките за социално-икономическо развитие и реформите за периода 2025-2028 г., както и параметрите на бюджет 2025 г., ще бъдат обсъдени във възможно най-кратък срок с политическите партии.

Вицепремиерът Петкова заяви, че проектобюджетът за 2025 г. ще бъде с дефицит до 3% от БВП. Комисарят от своя страна акцентира, че е важно не само изпълнението на конвергентните критерии, но и запазването на финансовата устойчивост на страната в средносрочен план, с оглед приемането на страната ни в еврозоната.

Още: Еврокомисар ни увери в подкрепа за Шенген и еврозоната

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес