Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС продължава с китайските мита за електромобили след оспорван вот

04 октомври 2024, 15:36 часа • 283 прочитания

Европейската комисия съобщи, че страните членки на ЕС са одобрили предложението й за налагане на допълнителни мита върху китайските електромобили, съобщават световните агенции.

Директорът на Stellantis: Митата за китайските електромобили са капан

Предложението е било подкрепено от достатъчен брой държави, подчертава ЕК. Десет страни членки са подкрепили налагането на митата, 5 са били против, а 12 са се въздържали. Германия е гласувала против.

Новите мита, достигащи до 35% от стойността на превозните средства, могат да влязат в сила от ноември, ако до тогава не се стигне до споразумение с Китай. Еврокомисията посочи, че ще продължи преговорите с азиатската държава, за да опита да постигне „алтернативно решение в унисон с правилата на Световната търговска организация, което и да отговори на установените от Комисията незаконни субсидии от страна на Пекин за китайските производители на автомобили“.

Още: Китайските производители отговориха на европейските мита

Гласуването в петък отразява разделенията в Европа относно търговските отношения с Китай. Някои нации искат твърда позиция срещу това, което смятат за прекомерни държавни субсидии, и имат предвид провала на ЕС да наложи мита върху китайските слънчеви панели преди десетилетие. Китай има дял от над 90% от фотоволтаичния пазар на ЕС.

Остра реакция на Пекин срещу новите европейски мита

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес