Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел иска да въвлече САЩ във война: Говори арабистът Виктор Лилов (ВИДЕО)

03 октомври 2024, 19:30 часа • 1730 прочитания

Израел иска да въвлече САЩ във война. Това каза в “Студио Actualno“ арабистът Виктор Лилов: Той не приема тезата, че Иран не може да води пълномащабна война с Израел:

Още: Нейнски: Големите играчи не искат война в Близкия Изток

““Хизбула“ има сериозна подготовка за водене на сухопътна операция, такава, каквато Израел няма. Има сериозен проблем в израелската армия и това е разпадане на командната йерархия. Полевите командири взимат самостоятелни решения какви цели по какъв начин да атакуват. Има сериозен проблем в израелската армия по отношение на дисциплината и по отношение на това кой взима решения на бойното поле. И това е голямата разлика. “Хизбула“ е една добре организирана армия, която е подготвила множество капани. Един от тях видяхме как се задейства по отношение на разузнавателни групи, които изпраща израелската армия (става дума за осемте израелски войници, загинали в Южен Ливан, бел. ред.). И това нещо в по-голям мащаб ще доведе до огромни неприятности.

Още: "Нетаняху е човек с девет живота": Какво цели Израел в Ливан? Анализ на проф. Владимир Чуков (ВИДЕО)

Нетаняху съзнава проблемите, защото започнат ли да се връщат повече тела на войници в ковчези, той ще има много сериозен вътрешнополитически проблем.

И тук е основната, ако мога да я нарека изобщо стратегическа цел на Израел - въвличането на Щатите във военна операция.“

Според Виктор Лилов голямата опасност е от глобална война.

“Има вече дислоцирани сили в базата на Великобритания в Кипър, които са в готовност. Едно-единствено обстоятелство би спряло сухопътна операция и това е изключително негативният потенциал, който би се отразил много зле на изборите в Щатите с вероятност демократите да загубят, ако пристъпят към подобна операция.

Още: Незабавно напуснете Иран: МВнР с призив към българските граждани

Имаме един прозорец да намерим мирно решение до изборите в САЩ. Ако този прозорец не бъде използван от международната общност, защото идеята на Нетаняху е да оцелее, докато води войни. Не само това – да оцелее, докато вкара и Щатите във война. Това е много краткосрочна стратегия.“

Българското правителство постъпва адекватно, защото първата грижа на държавата е да гарантира сигурността на българските граждани, каза Виктор Лилов. Поводите – двата полета на правителствения самолет, за да прибере българските граждани от Ливан, призивът на МВнР българите да напуснат Иран и съветите по сигурността при президента и служебния премиер. Липсва обаче ясната позиция на България по отношение на случващото се в Близкия изток, каза Виктор Лилов.

Още: ЕС отпусна още 30 млн. евро хуманитарна помощ за Ливан

Още – във видеоматериала.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес