Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинското разузнаване: Извадихме от строя кораб от Балтийския флот на Русия (ВИДЕО)

07 октомври 2024, 16:55 часа • 1277 прочитания

Миночистачът на Руския балтийски флот „Александър Обухов“ е бил изваден от строя благодарение на саботаж, извършен от украинското военно разузнаване (ГУР), съобщи ГУР на 7 октомври.

Корабът, който се е намирал в руския крайбрежен град Балтийск в ексклава Калининград, е „претърпял тежка повреда“, след като в двигателя е изтекла вода поради „мистериозна поява на дупка в газопроводната тръба“, пише разузнаването на Украйна.

Това е вторият случай на саботаж от страна на Украйна срещу руски военен кораб в Калининград - руска територия, която се намира между Полша и Литва, на около 400 км от северозападната граница на Украйна. При друг инцидент на 8 април руският ракетен кораб „Серпухов“ беше подпален, докато беше на док край Калининградския ексклав. По-късно Украйна разкри, че тогава действащ член на руските въоръжени сили е помогнал за саботажа: Блестяща украинска спецоперация: Морякът "Гога" разказа как е подпалил кораба "Серпухов" (ВИДЕО).

Възстановяването ще е трудно

Корабът, който е трябвало да бъде изпратен на дежурство, в момента е в основен ремонт, тъй като повреденият двигател М-503 е рядко срещано оборудване, отбелязва ГУР. Усилията за поправяне на плавателния съд вероятно ще бъдат „технически трудни и скъпи“.

Агенцията публикува видео, за което се предполага, че е от вътрешността на руския плавателен съд, където неидентифицирано лице показва и описва последиците от саботажа, като поставя датата 30 септември.

ГУР не уточнява по какъв начин е получило достъп до кораба, за да извърши саботажа.

Силите на Украйна вече успяха да обезвредят около една трета от Руския черноморски флот с помощта на ракетни атаки и нападения с дронове: Нови данни: Морските дронове „Магура“ са поразили 18 руски кораба във войната (ВИДЕО).

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес