Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да освежите фаровете на колата си, без да ги разглобявате

03 октомври 2024, 15:21 часа • 639 прочитания

С остаряването на автомобила неговите детайли постепенно губят първоначалния си блясък и функционалност и, за съжаление, някои от тях изискват подмяна. Но какво ще стане, ако можете да възстановите тяхната функционалност, без да прибягвате до скъпи или сложни процедури?

Как да предпазим фаровете на колата от кишата

Затъмнените отвътре фарове на пръв поглед изглеждат безперспективни, но се оказва, че могат да бъдат върнати към живот без демонтаж и демонтаж! Собственик на автомивка разкрива как да освежите фаровете и да им върнете първоначалния блясък, без да ги разглобявате.

С течение на времето, колкото и старателно да е запечатана оптиката на автомобила, фаровете неизбежно затъмняват. Дори наличието на вентилационни клапи не предпазва от малки частици прах и мръсотия, които коварно проникват вътре. Уплътненията изсъхват, образуват се микропукнатини и тези невидими процеси постепенно създават тънко покритие върху лампи, стъкло и рефлектори. Външно това изглежда като малко нещо, но с настъпването на тъмнината подобни промени се превръщат в сериозен проблем. Видимостта се влошава, а ефектът от намалената светлина може да бъде решаващ в аварийни ситуации, застрашавайки безопасността не само на водача, но и на пътниците.

Още: Защо в колата може да мирише на бензин

Ако започнете сериозно да ремонтирате фарове, този процес може да се превърне в истински тест - трудоемък, изискващ време и материали, да не говорим за специализирано оборудване. Ще трябва да разглобите и фаровете, което може да доведе до проблеми за непрофесионалист. Има обаче заобиколно решение - да възстановите фаровете без разглобяване на корпуса и досадни манипулации.

Когато външната повърхност на фаровете все още изглежда добре, но осветлението вече не е най-добро, проблемът може да е в замърсен рефлектор, който се е покрил с плътен слой прах при дълга употреба. Разбира се, няма да е възможно да го почистите на място с конвенционални методи - стигането до него през малките дупчици за електрическите крушки изглежда невъзможно. И така, какво се прави в такава на пръв поглед безнадеждна ситуация?

Първо трябва да премахнете фаровете. След това ще ви трябва много топла вода, препарат и мек микрофибър. Напълнете фара през дупките на крушките с топла вода и малко препарат за съдове. Също така трябва внимателно да поставите предварително нарязани парчета микрофибър вътре - те ще помогнат в процеса на почистване. Хванете здраво корпуса на фара и го разклатете енергично: водата и препаратът ще разтворят натрупаната мръсотия и микрофибърът ще я повдигне от рефлектора. Само след няколко мига фарът ще изглежда почти като нов.

Още: Само 2 лъжици от това и фаровете на колата ще заблестят от чистота

Ако сте доволни от резултата от свършената работа, трябва внимателно да източите сапунената вода и да отстраните микрофибъра. След това изсипете дестилирана вода във фара - това ще помогне да се отървете от частиците прах и препарата. Освен това дестилираната вода не оставя следи, което я прави идеална за последно изплакване. След това идва етапът на сушене. Можете да го оставите да изсъхне на въздух или да ускорите процеса със сешоар. Сешоарът обаче трябва да е настроен на най-ниската температура.

Освен това има смисъл да се полира външната повърхност на фаровете, които стават мътни поради прах и мръсотия, летящи изпод колелата на автомобилите.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес