Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Няма добро и лошо ДПС": Диана Дамянова анализира извинението на Доган за Пеевски (ВИДЕО)

07 октомври 2024, 14:30 часа • 2757 прочитания

Поддръжници на крилото на ДПС-Доган се събраха пред Народното събрание в подкрепа на арестувания депутат Джейхан Ибрямов. "Тепърва ще се говори кой е създал това момче. ДПС няма основна роля в неговото създаване, но има роля в неговото утвърждаване", каза самият Доган и се извини на "целия български народ", че партията му "има отношение към създаването на това политическо чудовище". Какво се крие зад извинението на Ахмед Доган в Студио Actualno питаме PR експерта и политически анализатор Диана Дамянова.

"Преди да бъда политически анализатор, съм историк и гледам винаги историята, особено съвременната история. Знам, че всички ние сме капка в историята - 99,99% от нас не остават в учебника в история. Много рядко са тези, които остават и от тази гледна точка искам да кажа, че Доган за България е и зло и добро", заяви тя в началото на анализа си. Още: Прегръдката на Пеевски с Тошко Йорданов вади ИТН от парламента? Анализ на Елена Дариева (ВИДЕО)

След това припомни началото на ДПС:

"Съвременник съм на събитията от т.нар. процес на преименуване на турците и там беше набрана огромна обида, гняв. Виждала съм между мои приятели, беше събран един гняв, който наистина би могъл да се излее в нещо типично за Балканите. Появата на Ахмед Доган в началото на демократичния процес, дали е контролирано от Луканов или е неконтролирано от Луканов, но във всички случаи тя доведе до потушаване на такова напрежение, което можеше да избухне".

По думите на Дамянова след това Доган "доста артистично" е успял да превърне това "в една машина за производство на пари". "В общи линии всеки в бизнеса знаеше, че ако трябва да си реши някакъв въпрос, най-краткият път е през Доган, после на сцената дойде Борисов, а след това и детето на Доган - Пеевски", допълни тя.

Извинението на Доган

"Извинението на Доган със сигурност не е достатъчно и нека да кажа, че там няма добро и лошо ДПС. ДПС е феномен, политически феномен в България, който е създал повече проблеми, отколкото е решил", така тя коментира извинението на почетния председател.

"Истината е, че ние имаме една поколенческа битка в ДПС, която Доган не е в пълната си, така да кажа, най-изрядна форма, но хората около него се опитват да съхранят ДПС такова каквото е, което на този етап очевидно няма как да стане. А Пеевски, в класическия негов стил, си присвоява тази част от нещата, които може", категорична беше Дамянова. Още: Моделът "Доган" или как ДПС се превръща от партия в корпорация: Мнението на Осман Октай (ВИДЕО)

По думите ѝ той ще присвои цялото ДПС, въпреки че след тези избори ще започнат нови етапи на битката кое е легитимното крило на партията. "Законово този процес не е приключил", допълни тя.

Какво ще се случи на изборите и защо Дамянова вижда сближаване на позициите на Доган и президента Румен Радев - вижте във видеото.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес