Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 24 август: Лекар: Яжте този летен зеленчук с малко сол, полезен е за червата

24 август 2024, 08:03 часа

Леко солените краставици са полезни, защото могат да нормализират храносмилането и да подобрят функцията на червата, това каза гастроентерологът д-р Екатерина Кашух. Според нея тези зеленчуци са богати и на витамини.

Най-полезният летен зеленчук за червата 

„Благодарение на състава си краставици с добавка на малко сол помагат за нормализиране на храносмилането и помагат за справяне със запека. Въпреки това, не трябва да ядете краставици в големи количества, тъй като излишната сол може да доведе до подуване, повишаване на кръвното налягане и натоварване на сърцето. По принцип е достатъчно да изяждате три леко осолени краставици на ден”, обяснява лекарят.

Лекар: 2 начина за подобряване здравето на червата, които ще ви изненадат

Гастроентерологът отбелязва, че леко осолените краставици съдържат витамини от група В, витамин К, фибри, магнезий, натрий, калий, цинк, хлор и мед. Хората с хипертония или хронични стомашно-чревни заболявания обаче трябва да консумират такива зеленчуци с повишено внимание, добавя д-р Кашух.

Полезни свойства на краставиците

Краставиците помагат за понижаване на кръвното налягане, а също така имат положителен ефект върху сърдечната дейност. Тези зеленчуци съдържат магнезий, калий, калций, фосфор и други макро- и микроелементи, витамини, захариди.

Краставиците също са с отлични хидратиращи свойства. Голямото количество вода в състава им, заедно със свойствата на калия, имат благоприятен ефект върху снабдяването на органи и тъкани с течност. Тези зеленчуци имат диуретичен ефект, като помагат да се отървете от отоците и излишните мазнини в тъканите на тялото.

Краставицата е естествен сорбент. Отстранява отрови и други вредни вещества по време на интоксикация. Краставиците са нискокалорични и имат засищащ ефект. Тези зеленчуци са отлично средство срещу камъни в бъбреците.

Освен това краставиците са полезни за храносмилането, тъй като съдържат голямо количество фибри. Краставиците разграждат захарозата.

Танините, полифенолите и флавоноидите, които са част от състава на тези зеленчуци, имат противораков ефект - те имат способността да неутрализират свободните радикали.

Най-полезно е да ядете краставици с кората, която съдържа много полезни вещества. Въпреки това, както без кора, така и маринованите краставици запазват някои полезни свойства. "Не забравяйте, че когато са осолени или мариновани, нивото на натрий в тях рязко скача, което може да повлияе негативно на здравето на хората, страдащи от бъбречна недостатъчност. В същото време делът на витамините намалява, нивото на калий, магнезий, цинк и калций намалява. И твърде много сол може да доведе до разрушаване на зъбния емайл, задържане на течности в тялото и нарушаване на стомашно-чревния тракт", казва още специалистът.

Лекар: Това е най-добрият чай за червата

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес