Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 23 октомври: Лекар: Яжте ги всеки ден, тези храни чистят холестерола от артериите

23 октомври 2024, 10:24 часа

Някои храни трябва да се консумират ежедневно, тъй като помагат за подобряване на състоянието на тялото, включително и за пречистване на артериите от холестерола. Това съветва руският диетолог д-р Наталия Балан. Експертът пояснява още, че тези храни включват цитрусови плодове, ядки и зехтин.

Храните, които чистят артериите от холестерола

Първата група такива продукти са цитрусовите плодове. Портокалите и мандарините съдържат пектини, които са необходими за отстраняването на липопротеините с ниска плътност от тялото. Последните вещества се свързват с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, включително кръвни съсиреци.

"Можете да ядете плодове не само всеки ден, но два пъти на ден, като най-добрият вариант е дори да замените с тях храни, които съдържат холестерол. Този прост метод е най-добрата профилактика на заболявания на кръвоносната система. Втората група храни, които е препоръчително да се консумират ежедневно са ядките и зехтина", казва специалистът.

Лекар: Това е най-добрата билка за имунитета и холестерола, пийте всеки ден чаша чай от нея, здравен съвет за деня, 22 октомври

По отношение на ядките, те са отличен заместител на месо, сирене и други мазни храни. Експертът допълва, че те дори са способни да задоволяват желанието за сладко. Разбира се, те съдържат значително количество мазнини, но това е най-вече здравословният мононенаситен вид, който предотвратява заболяването.

Ядките съдържат високи нива на здравословни омега-3 мазнини. Те са богати на фибри, витамини и минерали, включително калций, фолиева киселина, калий, магнезий и витамин Е, както и борещи се с рака антиоксиданти като кверцетин и кемпферол.

Ядките са богати на аргинин, аминокиселина, която отпуска кръвоносните съдове, което помага за понижаване на кръвното налягане и предотвратява образуването на кръвни съсиреци.

"Изследванията показват, че тези, които ядат ядки, имат 30-50% по-малка вероятност да развият или умрат от сърдечни заболявания. Администрацията по храните и лекарствата в САЩ вече е съгласна, че яденето на около 40 грама ядки на ден, включително бадеми, лешници, пекани, шамфъстъци, орехи и фъстъци, като част от диета с ниско съдържание на животински мазнини, може да намали сърдечните заболявания. Проучванията показват, че яденето на бадеми, орехи или ядки от макадамия (55-85 грама на ден) намалява лошия LDL холестерол с до 29%, а в някои случаи повишава добрия HDL холестерол с до 8%. Освен това, яденето на осем до единадесет орехи на ден вместо животински мазнини намалява нивата на лошия холестерол с около 35%", казва още д-р Балан.

Лекар: Този любим сезонен плод регулира кръвното и холестерола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес