Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 14 октомври: Лекар: Яжте ги всеки ден, тези есенни храни са най-полезни за сърцето

14 октомври 2024, 09:56 часа

Американската сърдечна асоциация (AHA) публикува списък с есенни плодове, горски плодове и зеленчуци, които ще бъдат отлично допълнение към здравословна диета и са най-полезни за сърцето. Позовавайки се на този списък, д-р Елена Соломатина изброява кои са тези храни. 

Най-полезните есенни храни за сърцето

"Тези сезонни храни са богати на фибри, антиоксиданти, витамини и минерали, които защитават сърдечно-съдовата система по различни начини, от понижаване на холестерола до намаляване на образуването на плаки в артериите", казва лекарят.

Лекар: Това е най-полезната ядка за сърцето и кръвоносните съдове, яжте я всеки ден

Експертът препоръчва да се консумират 2,5 чаши зеленчуци и 2 чаши плодове (включително горски плодове) на ден като част от здравословната диета. Следните есенни храни са особено полезни за здравето на сърцето:

  • тиква;
  • ябълки;
  • нар;
  • цвекло;
  • бяло зеле;
  • бамя;
  • брюкселско зеле;
  • сладки картофи;
  • червена боровинка.

"Най-добре е да ядете пресни плодове, плодове и зеленчуци. Консервирането и сушените храни също са полезни, освен ако, разбира се, не са осолени, залети със сироп или пържени", казва специалистът.

По отношение на тиквата, нейната пулпа е богата на витамини В1, В2, С, Е, Н, съдържа калций, калий, манган, цинк, желязо, фосфор и други микроелементи. Поради ниското си съдържание на калории и високо съдържание на фибри, тиквата често се използва в диети за отслабване, тъй като 100 гр тиква съдържат само 28 калории. Поради високото съдържание на фибри, тиквата се препоръчва на хора с гастроентерологични проблеми, както и за профилактика и лечение на заболявания на сърдечно-съдовата система.

Ястията с тиква са много разнообразни: от нея се приготвят консерви и конфитюри, добавя се към печива, салати, супи, използва се като гарнитура или като основно ястие с месо и зеленчуци, приготвят десерти, сокове и бебешка храна.

Тиквените семки имат наистина лечебни свойства: съдържат рекордно количество магнезий (148%), фосфор (154%) и манган (224%), а също така са източник на витамини А, Е, К, С, съдържат калий, селен, желязо и други важни за организма микроелементи.

Тиквените семки също са ценни със своя аминокиселинен състав, съдържат 9 от 12 незаменими аминокиселини, включително триптофан (145%). Триптофанът е една от най-важните незаменими аминокиселини, която помага на тялото ни да регулира апетита, съня, а също така е отговорна за производството на хормона на щастието - "серотонин". Поради високото съдържание на белтъчини тиквените семки също се класифицират като протеинови продукти (30% протеин на 100 гр), но мастните киселини са особено ценни в тиквените семки. 100 гр семена съдържат до 95% от дневната норма на полиненаситени мастни киселини, включително линоленова, алфа-линоленова киселина омега-3, омега-6 и др. Тиквените семки са известни като средство за профилактика и борба с паразити.

Кардиолог: Този алкохол понижава лошия холестерол

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес