Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този зеленчук е не само полезен за сърце и червата, но и помага да откажете цигарите

12 септември 2024, 21:15 часа

Този зеленчук е изключително богат на фибри, съдържа калий, витамин С и магнезий, поради което е изключително полезен за здравето на сърцето, имунитета и червата, съобщава изданието The Health Site.

Патладжаните са достъпни, вкусни и изключително здравословни зеленчуци с високо съдържание на витамини и минерали. Препоръчва се включването им в ежедневната диета на всеки, който иска да укрепи имунната система, сърцето и цялостното здраве на организма. 

Какви са полезните свойства на патладжана за тялото?

Намаляване на теглото - патладжанът съдържа само 25 kcal в 100 продукт, така че това е идеален продукт за тези, които са на диета. Благодарение на съдържанието на фибри, патладжаните осигуряват отлично засищане без опасност от натрупване на излишни килограми.

Лекар: Това е най-опасният колбас за сърцето

Помага да се откажете от пушенето. Патладжаните съдържат ниацин, така че трябва да се ядат от всеки, който иска бързо да се отърве от този вреден навик.

Подобрява работата на червата. Благодарение на съдържанието на растителни фибри, патладжаните имат положителен ефект върху функционирането на храносмилателната система, предотвратявайки подуването и тежестта в стомаха.

Укрепва сърцето. Патладжаните са богати на витамин С, РР, витамини от група В, каротин, калий, магнезий и мед. Поради тази причина те са много полезни за профилактика на атеросклероза, анемия, инсулт и други заболявания на сърдечно-съдовата система.

Укрепва имунната система. Поради високото съдържание на витамин С, патладжаните помагат за предотвратяване на вирусни и настинки.

Подобрява паметта и намалява холестерола. Патладжаните съдържат антоцианини, вещества, които придават лилавия цвят на зеленчука. Те подобряват паметта, намаляват нивото на "лошия" холестерол и активират мозъчната функция.

Нормализира кръвното налягане. Зеленчукът съдържа калиеви соли и меланоген в достатъчни количества, за да повлияе на намаляването на кръвното налягане и да подобри работата на сърдечния миокард.

Кой не трябва да яде патладжани?

Изданието допълва, че тези зеленчуци не трябва да се ядат при наличието на заболявания на стомаха и червата - гастрит, колит, язва, панкреатит и диария. Патладжаните имат слабително действие, така че консумацията им трябва да бъде ограничена от тези, които имат диария. 

Не се препоръчва консумацията на презрели патладжани, тъй като те съдържат вредно вещество - соланин.

Лекар: Този плод укрепва сърцето и имунитета

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес