Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 10 храни, които да включите в диетата си през есента

21 септември 2024, 13:00 часа

В този списък няма да намерите колбаси, сирене и хляб, но ще има продукти, които могат да осигурят стоманен имунитет и добре координирано функциониране на стомашно-чревния тракт, както и красива, здрава и млада кожа.

Сезонните храни са пълни с хранителни вещества и са особено полезни за нашето здраве. По-специално, есенните зеленчуци, плодове и плодове имат мощен ефект върху имунната система и защитните функции на тялото. Затова е препоръчително да разредите диетата си с тях. Какво точно трябва да има в чинията ви, разказа експертът по хранене - шеф Сергей Леонов.

Какво да ядем през есента, за да не се разболеем: Топ 10 храни

Още: Какво да ядем през есента за железен имунитет: Топ 5 на най-добрите храни

Черна ряпа

Много хора пренебрегват черната ряпа заради невзрачния й външен вид, което е напразно, тъй като вътре в нея е истинска витаминна бомба, която включва витамини от група В, както и А, С, К, Е и РР. През есента тялото ни, особено бронхите и белите дробове, е податливо на активни атаки от различни вируси и инфекции, този зеленчук помага за отблъскване на атаката им и в същото време нормализира храносмилането.

Съвет: Ряпата е добра в кисела форма, например можете да направите сандвич с нея.

Цвекло

Още: Лекар: Яжте всеки ден тези храни, те предпазват от деменция и висок холестерол

Един от първите продукти, които е важно да включите в диетата през есента, е нашето родно цвекло. Трябва да го обичате заради сладкия му вкус, ярък цвят, деликатна плътна текстура, океан от фибри, богат витаминен и антиоксидантен състав. В допълнение, той е евтин и може да се съхранява дълго време, но е по-добре да не седи твърде дълго.

Съвет: Не варете цвеклото, а го изпечете във фурната, така вкусът ще бъде по-богат и ще се запазят повече ползи.

Тиква

Пулпът от тиква съдържа бета-каротин, а семената съдържат цинк. Тази двойка укрепва имунната система, унищожава всички видове инфекции, а също така премахва паразитите от тялото. Той също така насърчава синтеза на колаген, който е отговорен не само за младостта и красотата на кожата, но и за защитата на сърцето, облекчаването на болките в ставите и удебеляването на ноктите.

Още: Родителите НЕ вярват, но тези 7 храни вредят ужасно много на зъбите на децата

Съвет: важно е да дадете шанс на всеки продукт! Мразех тиквата, защото като дете я ядох с просо, асоциациите не бяха много добри. И преди около пет години го опитах в нови варианти, например под формата на крем супа и смути, след което светът беше разделен на преди и след. Сега те обичам, не мога да си представя как съм живял преди.

Броколи

Броколите се считат за източник на калций, витамин С и глюкозинолат. Този зеленчук перфектно предпазва от вируси, които се държат много свободно през есента, укрепва костите и служи като превенция на онкологията.

Съвет: За да приготвите броколи вкусно, трябва да готвите цветчетата само за минута и след това веднага да ги потопите в студена вода.

Царевица

Царевицата е богата на калий, магнезий, фосфор, желязо, калций и цял комплекс от витамини, включително A, C, E, D и K. Въпреки масовото схващане, че този нишестен зеленчук трябва да се яде през лятото, кочаните се продават на всеки ъгъл, сезонът му започва от септември и продължава до края на октомври. Затова си струва да купувате царевица през този период. Сред силните му страни, в допълнение към факта, че насища тялото с витамини, намалява подуването, намалява риска от инсулти и диабет, а също така ускорява метаболизма.

Съвет: За да отделите бързо царевичните зърна, просто ги нарежете с нож по дължината на кочана, последователно от всички страни.

Гъби

Това лято беше дъждовно в много региони и гъбите растяха в изобилие. Затова не подминаваме толкова богат на хранителни вещества продукт и непременно го добавяме към нашата диета. Всички гъби съдържат фибри и пробиотици, които активират растежа на полезните бактерии в червата, както и полизахариди, които имат антивирусен ефект. Най-ефективните имуномодулатори сред гъбите включват:

  • Шийтаке, богато на селен, цинк и манган ;
  • Лисичките, чийто сезон все още не е приключил, съдържат специален компонент - хиноманоза. Веднъж попаднал в тялото, той неутрализира паразитите, унищожава черупките на техните яйца и действа като убиец на ларвите, като същевременно няма токсичен ефект върху хората;
  • Всички горски гъби, отгледани на слънце, както и индустриалните гъби, отгледани на ултравиолетова светлина, съдържат витамин А. Гъбите мейтаке съдържат най-много слънчев витамин;

Гъбите също са богати на антиоксиданти: глутатионът и ерготионеинът се борят със свободните радикали, като им пречат да окисляват клетките и да увреждат ДНК. Освен това бета-глюканът помага на кожата да предотврати появата и да изравни съществуващите проблеми под формата на възпаления, бръчки и пигментация. Дивите манатарки се считат за най-ефективните анти-ейдж протектори.

Внимание:Не берете гъби в гората и не ги давайте на малки деца – забранени гъби под 2 години, но след две години можете да въведете индустриални , а от 5-7 годишни - диви.

Дрян

Саловете от дрян са много подценени. Малко хора си спомнят за тях, въпреки че съдържат много витамин С, флавоноиди и антоцианини, които са полезни за работата на мозъка. Освен това дрянът поддържа нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт, следи контрола на холестерола и забавя естествения процес на стареене.

Съвет: Можете да направите не само сладко от дрян, но и мармалад, компот, сосове и марината за риба и месо.

Нар

Нарът е мощен антиоксидант, който съдържа много ненаситени мастни киселини. Понижава кръвното налягане, намалява възпалението и ускорява процеса на регенерация на клетките. И, между другото, има положителен ефект върху нервната система, която страда много в извън сезона.

Съвет: Във Франция сега е модерно да се украсяват ястия със семена от нар, така че спокойно може да откраднете идеята.

 

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес