Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Само 1 лъжица от това веднага сваля кръвната захар, кръвното и холестерола

25 октомври 2024, 11:04 часа

Според руския невролог д-р Павел Евдокименко само 1 лъжица от таз храна сваля бързо кръвната захар, кръвното и холестерола.

Храната, която сваля бързо захарта, кръвното и холестерола

Страничният продукт от производството на хляб стана изключително популярен през последните години като здравословна храна. Това са триците. Д-р Евдокименко споделя, че те не само почистват червата, но и имат благоприятен ефект върху други процеси в тялото. Експертът разглежда най-вече овесените и пшеничните трици като източници на витамини от група В и голямо количество фибри.

Здравен съвет за деня, 24 октомври: Лекар този сок сваля кръвната захар и лекува червата, пийте го поне седмица

Фибрите нормализират чревната подвижност, което помага за намаляване на теглото. Освен това понижават нивата на холестерола и захарта, понижава кръвното налягане при пациенти с хипертония.

„Триците са продукт на поне тройно действие“, споделя д-р Евдокименко. Но те трябва да се въвеждат в диетата постепенно: първо една чаена лъжичка веднъж на ден, след това една чаена лъжичка 2 пъти на ден. Д-р Евдокименко препоръчва 3-седмична почивка след приема на трици в продължение на месец. Ако имате стомашно-чревни заболявания, консултирайте се с вашия лекар дали можете да използвате трици.

Редовната консумация на трици подобрява работата на стомашно-чревния тракт, почиства стените на червата и стомаха, помага при нарушения на храносмилателната система, облекчава запек и метеоризъм - това се дължи на високото съдържание на фибри. Диетичните фибри подобряват чревната микрофлора и предотвратяват появата на дисбактериоза. Пшеничните трици ускоряват метаболизма и спомагат за по-лесното усвояване на различни полезни микро- и макроелементи от стомашно-чревния тракт.

Пшеничните трици „свързват” отпадните вещества в червата и ги извеждат от тялото – това е известен факт. Благодарение на това метаболизмът се активира, тялото усвоява правилно хранителните вещества и не „складира“ това, което яде, а изразходва калории за ежедневна активност.

Но те имат и други предимства: всички храни, богати на диетични фибри, забавят процеса на усвояване на захарта от всяко ястие, поради което гликемичният индекс на храните се намалява. Например, ако ядете банан, ще огладнеете доста бързо, но ако смесите банан със супена лъжица трици, ще се чувствате сити за доста дълго време.

Триците трябва да се консумират с достатъчно количество течност. В този случай те набъбват, изпълват стомаха и намаляват чувството на глад.

Поради съдържанието на калций и цинк, редовната консумация на трици е отлична профилактика на минерален дефицит. Именно липсата на калций често води до повишена чупливост на костите и причинява чести фрактури, особено при жени в менопауза и възрастни хора, както и при деца.

Благодарение на калция в състава си, триците имат положителен ефект и върху зъбния емайл, той става по-устойчив на увреждане, а киселинно-алкалният баланс като цяло се стабилизира.

Как дафиновият лист влияе на кръвната захар и холестерола?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес